העלאת קצבת נכות

כל המידע | העלאת קצבת נכות

בשנים האחרונות גבר מאבקם של ארוגני הנכים בארץ להעלאת קצבת נכות בטענה שקצבאות אלה אינן מאפשרות קיום אורח חיים מינימלי, לאור היעדר יכולתו של בעל הנכות לעבוד בצורה תקינה או להתפרנס כאחד האדם, כמו גם כי הוצאותיו בשגרה גבוהות משל האדם הממוצע. במחאות הרבות שהיו בעת האחרונה במחוזותינו, כגון "מחאת הנכים", עלתה הדרישה לשינוי קצבאות הנכים והיחס לסעד שנלווה לבעל נכות בישראל הן בחקיקה והן בתודעה הציבורית.

למרבה הצער, למרות התשלום החודשי של כלל אזרחי ישראל למוסד לביטוח לאומי, קצבת הנכות בארץ היא מהנמוכות בעולם המערבי. אך עם זאת, בעקבות המחאות והלחץ הציבורי, חלו בשנים האחרונות שינויים מבורכים בחקיקה אשר הובילו לתמורות כמו העלאת קצבת נכות, כאשר היד עוד נטויה.

אולם, מפתיע לראות כי הרבה אנשים אינם מודעים לשינויים שחלו לאחרונה ובעקבות כך אינם מודעים לזכויותיהם, מה ניתן להשיג בעקבות החקיקה החדשה ואיזה תהליך צריך לעבור בכדי לקבל את הקצבה. זוהי גם הסיבה שבמאמר הקרוב נספק את כל המידע הדרוש לגבי תהליך קבלת קצבת נכות, והשינויים בחקיקה שחלו בשנים האחרונות.

חקיקת עבר – התהליך שעברה קצבת נכות מקום המדינה ועד היום

תוכן עניינים

במהלך שנות קיומה של ישראל מצב קצבת הנכות בארץ ידע עליות ומורדות ועל כן לא סתם מחאות הארגונים בארץ העלו ראש בשנים האחרונות.

בעשור וחצי האחרון חלה שחיקה מתמדת בקצבת הנכות בארץ. כאשר בשנת 2000 קצבת הנכות עמדה על כ- 80 אחוזים משכר המינימום, אך מנגד משנת 2002, בעקבות תוכנית חירום כלכלית של הממשלה החלה שחיקה מתמדת בקצבת הנכות עד כדי כך שבשנת 2007 קצבת הנכות בישראל הייתה מהנמוכות במדינות ה-OECD .

החל משנת 2015 החלו קמפיינים ומחאות של ארגוני הנכים בישראל גררו העלאת קצבת נכות. בעודם מפעילים לחץ ציבורי חזק מתמיד, כאשר לאור המחאות יחד עם עבודה פרלמנטרית מאומצת השינוי החל לרקום עור וגידים.

על פי החוק שאושר בכנסת בשנת 2018 (חוק העלאת קצבאות הנכות התשע"ט-2018) נקבע כי קצבאות הנכים יגדלו בסכום כולל של 4.35 מיליארד שקלים בשנה בפריסה של 4 פעימות עד לסוף שנת 2021. כמו כן, במרץ 2018 הועברו 2.2 מיליארד שקלים ב- 2 פעימות שאוחדו לבסוף לפעימה אחת.

בעקבות בעיות בהעברת תקציב הממשלה באותן שנים העלאת הקצבה נדחתה והתעכבה. ועל כן, בכדי לאזן את הפגיעה שנוצרה, החליטה הממשלה על מענקיים חד פעמיים בהתאם למתווה שסוכם עם ארוגני הנכים. העלאת קצבת נכות 2020 ניתנה כמענק חד פעמי אשר חולק ל- 2 פעימות בהתאם למתווה שסוכם עם ארגוני הנכים.

העלאת קצבת נכות בפעימה שנייה 2020 ניתנה גם היא כמענק חד פעמי בחודש דצמבר. מענק זה היווה חלופה זמנית להעלאת הקצבאות שנקבעה בחוק לשנת 2020 ועוכבה עקב חוסר היכולת לאשר את תקציב המדינה.

המענקים למקבלי קצבת נכות כללית בשנת 2021 חולקו גם הם ל- 2 פעימות. פעימה ראשונה ב- 11.3.21 ופעימה נוספת ב-28.6.21 בכפוף למספר הקצבאות שהתקבלו מביטוח לאומי בין החודשים ינואר עד יוני 2021.

החקיקה כיום – מהי קצבת הנכות ומהם השינויים האחרונים בחוק?

כאמור, לאחר אין ספור ועדות והצעות חוק בשנים האחרונות אשר נועדו לתת מענה לצורכם של בעלי נכות, המתווה הנוכחי קובע כי קצבת הנכות כיום עומדת על 3,321 ש"ח עבור דרגת הנכות הגבוהה ביותר.

למקבל קצבה כיום ישנה אפשרות לקבל תוספות התלויות בילדיו של בעל הנכות, עבודתו, האם ברשותו דירה וכדומה. לאור העלאת קצבת נכות, קצבה מלאה יכולה להגיע עד לכדי 4,500 ש"ח.

בנוסף לכך, לאחרונה אישרה ועדת העבודה והרווחה את העלאת קצבת נכות 2021 במסגרת חוק ההסדרים. הועדה אישרה את העלאת קצבת נכות ל3700 שקלים בהתאם לחוק משנת 2018 (חוק העלאת קצבאות הנכות ה'תשע"ט 2018) ובנוסף, במסגרת תקרת השכר שמתחתיה בעל נכות יכול להימצא זכאי לקצבה מלאה שסכומה עומד נכון לכתיבת שורות אלו על – 5300 ש"ח בחודש.

השלב הבא בחקיקה, הינו העברת החוק בקריאה שניה ושלישית, תהליך חקיקה אשר עתיד להתרחש במהלך נובמבר 2021

איזה סוגי נכות זכאים לקצבה?

תהליך קבלת הקצבה מתבצע אל מול המוסד לביטוח לאומי. קצבת הנכות הינה קצבה חודשית הניתנת לאדם אשר עקב נכות גופנית, שכלית או נפשית נפגעה יכולתו להשתכר.

כאמור, אדם הסובל מנכות הנגרמת ממחלה, מתאונה או ממום לידה זכאי לקצבה מביטוח לאומי בהנחה וכל הקריטריונים הנדרשים חלים עליו. רבים נוטים להסיק כי רק נכות פיזית מזכה בקצבה. אך גם אנשים הסובלים מנחות נפשית או שכלית זכאים גם הם להכרה מצד המוסד לביטוח לאומי ובהתאם לקבלת קצבת נכות באותו היקף. אמנם חובת ההוכחה על מצביים נפשיים הינה קשה ומורכבת יותר, אך הדבר הינו בהחלט בגדר האפשרי.

כמו שנרחיב בהמשך, על מנת להבטיח את קבלת מלוא הזכויות עם כמה שפחות התנגדות מצדו של המוסד לביטוח לאומי חשובה במיוחד ההיעזרות בסיוע משפטי הולם כחלק מהגשת הפנייה.

קבלת קצבה מביטוח לאומי – מי זכאי ומהם הקריטריונים הנדרשים

הזכאות לקצבה ובהתאם גובהה נקבעים על ידי שקלול מספר פרמטרים העומדים בקריטריונים שנקבעו על ידי המוסד לביטוח לאומי.

ראשית, על האדם להיות תושב ישראל אשר נקבעה לו נכות רפואית בוועדה הרפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי בשיעור של כ- 60 אחוזים לפחות. בנוסף, נקבע שאדם זכאי לקבלת קצבה גם אילו בשל מצבו הרפואי הוא אינו מסוגל לעבוד ו/או שכושר השתכרותו נפגע ב – 50 אחוזים או יותר. כמו כן, אדם הסובל מכמה בעיות רפואיות במקביל כאשר אחת מהן היא לפחות בשיעור של 25% זכאי לקצבה גם אם נכותו המשוקללת הינה 40%. קריטריון נוסף הוא כי למבקש הקצבה קיימת הכנסה נמוכה מ – 60 אחוז מן השכר הממוצע במשק, אשר נכון לכתיבת שורות אלו עומד על 6,331 ש"ח בחודש.

קבלת קצבת נכות- מהו התהליך הדרוש

על מנת להתחיל בתהליך קבלת הקצבה תחילה יש צורך להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. ניתן להגיש את הטפסים הנדרשים לתביעה הן באופן מקוון והן באופן ידני. כדי להגיש תביעת נכות כללית יש לשלוח טופס בשם "תביעה לקצבת נכות כללית" (בל\7801). לטופס זה, יש לצרף את המסמכים הרפואיים הרלוונטיים לנכות הקיימת – סיכום תיק רפואי מקופת החולים, תוצאות בדיקות, תרופות הנלקחות בשל המצב הרפואי, ולמעשה כל מסמך רפואי המצביע על מצבו הרפואי של מגיש התביעה.

בנוסף למסמכים הרפואיים, עובד שכיר נדרש בהגשת תלושי שכר מ – 15 החודשים האחרונים ועובד עצמאי נדרש בהגשת הצהרה על שינויים בהכנסות שחלו עקב מצבו הרפואי, ובנוסף נדרש להגיש את דיווחי המס האחרונים שלו. כמו כן, קיים מסלול ייעודי עבור עקרות בית, כלומר אישה שאינה עובדת כאשר נדרשים עבורה קריטריונים אחרים – כשבהתאם שמו של מסלול זה הינו מסלול עקרת בית. כלומר, אם אישה נשואה לא השתכרה במשך 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים ב- 48 החודשים שקדמו להגשת התביעה, תבחן הנכות הרפואית של מגישת התביעה ואובדן כושר תפקוד במשק הבית, כאשר בהתאם לאי יכולתה לתפקד במשק הבית עלולה להיפסק גם עבורה קצבת נכות אף על פי שאין לתובעת משלח יד קבוע.

את מסמכי התביעה יש להגיש לסניף הביטוח לאומי אליו משויכים בהתאם לכתובת המגורים. כאמור, גם כאן ניתן להגיש את המסמכים דרך נציג שירות הביטוח הלאומי, באופן מקוון באתר, או למלא טופס ידני בסניף או להגיש את התביעה בדואר או בפקס.

לאחר הגשת המסמכים ביטוח לאומי ידון בתביעה ולאחר מכן צפוי התובע לקבל זימון לוועדה רפואית לצורך קביעת אחוזי הנכות ושיעור אובדן כושר העבודה.

לאור בחינת הוועדה יפורסמו בתוך כ- 60 ימים מסקנותיה כאשר על מנת לאשר קבלת קצבת נכות על הוועדה לפסוק אחוזי נכות בגובה של 60% או נכות בגובה של 40% המורכבת ממספר ליקויים אשר אחד מהם הינו 25% לפחות, כאשר עבור עקרות בית ניתן לקבל הכרה בעבור נכות בגובה 50% בלבד.

הגשת ערעור על החלטות הועדה

אילו פסיקתו של ביטוח לאומי בעניינכם אינה מרצה אתכם, ניתן להגיש ערעור על תוצאותיה של הועדה, הן בנוגע לאחוזי הנכות הרפואית שנקבעו והן בנוגע לאובדן כושר העבודה. בוועדה זו ניתן לטעון לחוסר התאמה באחוזי הנכות שניתנו למגיש התביעה והועדה תבחן בהתאם את העלאת קצבת נכות לאותו אדם.

כפי שכבר הזכרנו, מומלץ להיוועץ בעזרה משפטית בהגשת התביעה והערעורים על מנת למקסם את הסיכויים בקבלת הזכויות המגיעות לכם.

מי שנקבעו לו פחות מ – 80 אחוזי נכות רשאי לערער על החלטת הועדת בפני ועדת ערערים של המוסד לביטוח לאומי המורכבת משלושה רופאים. ניתן להגיע לדיון בוועדת הערר עם מלווה או עורך דין הרשאי לייצג את התובע אל מול הוועדה עצמה. את הערר יש להגיש תוך 60 יום מקבלת ההודעה בדבר החלטת הודעה על אחוזי הנכות שקיבל התובע.

בהתאם, את הערעור יש להגיש עם כמה שיותר הוכחות ונימוקים אשר יחזקו את טיעונכם כי אכן נפל פגם באופן בו התקבלה החלטת הוועדה בעניינכם, כאשר לאור זאת יכולים לעלות את אחוזי הנכות באופן דרמטי עד לכדי שיתאימו למצבו הרפואי של התובע. חשוב לציין שהועדה רשאית גם להפחית באחוזי הנכות שנקבעו מלכתחילה, לפיכך, חשוב במיוחד ההגעה עם נציג משפטי אשר יבטיח כי התהליך יניב את המיטב עבורכם, וחלילה לא יוליך להפחת זכויותיכם.

בנוסף לכך, אדם אשר הוועדה קבעה לו כי לא איבד מכושרו להשתכר או שאיבד פחות מ – 50 אחוזים מכושר השתכרותו, או כל מי שנקבע לו דרגת אי-כושר נמוכה מ – 74 אחוזים, רשאי להגיש ערעור בפני וועדה. גם כאן, יש להגיש את הערעור תוך 60 יום מתאריך קבלת החלטת הוועדה בדבר דרגת אי כושר.

בנוסף לכך, מי שבעבר הגישו תביעה לקצבת נכות ומעוניינים בעריכתה מחדש, יכולים להגיש בקשה לבדיקת מצבם מחדש. אותה בחינה תעריך שנית את זכאותו של התובע לקצבה ובהתאם את גובה אחוזי הנכות ואובדן כושר העבודה של מגיש התביעה נכון לעת התביעה. בדיקה זו יכול ליזום או מקבל הקצבה או המוסד לביטוח לאומי, אילו האחרון סבור שקיים צורך לערוך את עניינו של הראשון. ניתן להגיש בקשה לבדיקה מחודשת רק אילו חלפו לפחות 6 חודשים מקביעת הועדה האחרונה.

מי שחל שינוי משמעותי במצבו הרפואי או התעסוקתי רשאי להגיש בקשה לבחינה מחדש גם אם לא עברו 6 חודשים מן הקביעה האחרונה של המוסד. במקרה זה, יש להגיש מסמכים רפואיים מהרופא המטפל המצביעים על החמרה במצבו הרפואי של מגיש התביעה ואישורים על הכנסות מעבודה. תובע אשר תביעתו נדחתה בעקבות הכנסותיו הגבוהות ואשר הכנסותיו פחתו, רשאי להגיש תביעה חוזרת ללא המתנה.

קצבת נכות – גובה הקצבה שניתן לקבל

סכום קצבת הנכות הכללית נקבע משקלול אחוז הנכות הרפואית ומאובדן כושר העבודה של מגיש התביעה. דרגה מלאה (75% עד 100%) מזכה ב –3,321 ש"ח לחודש. דרגה חלקית בשיעור של 74% מזכה בקצבה חודשית של 2,242 ש"ח. קצבה חודשית של 65% ושל 60% מזכה בקצבה של 2,027 ש"ח וב – 1,908 ש"ח בהתאמה.

כמו שכבר הזכרנו, על פי החלטת ועדת רווחה ועבודה צפויה העלאה בקצבת הנכות בשנת 2021 עד לכדי 3,700 ש"ח.

ניתן לקבל תוספות לקצבה הבסיסית עבור 2 הילדים הראשונים אשר לא מלאו להם 18 שנים. סכום התוספות נקבע גם כן, בהתאם לדרגת אי כושר העבודה של התובע. תוספת נוספת שניתן לקבל הינה תוספת עבור בן\בת הזוג, כאשר ניתן לקבל קצבה זו כל עוד בן הזוג אינו משתכר למעלה מ- 6,014 ש"ח ברוטו לחודש וכי אינו מקבל קצבה אחרת מביטוח לאומי.

חשוב לציין, כי לא צפויה להיפגע קצבת הנכות של אדם אשר בחר לעסוק במשלח יד על אף היותו בעל קצבה, כמנגנון תמריץ חיובי לבעלי נכות לצאת לשוק התעסוקה.

נמצאים בתהליכי תביעה? עומדים לפני וועדה רפואית? פנו לייעוץ משפטי בהקדם!

עם השינויים המבורכים בתודעת הציבור ובחקיקה, ועם העלאת קצבת נכות לאחרונה כיום חשוב יותר מאי פעם כי אלו אשר זקוקים לסעד הטמון בקצבת נכות יקבלו אותו בהקדם.

ועל כן, בשל החשיבות המוחלטת שיש לאנשים התלויים בקצבה זו לסיועה, כמו גם בשל השינויים התכופים במענקים למקבלי קצבאות וסכום הקצבאות, ישנה חשיבות קריטית לשאלה האם מגיש התביעה נעזר בייעוץ והכוונה משפטית בהגשת התביעה או שמא ניגש לתביעה לבדו בהתמודדות עם הררי הבירוקרטיה והשינויים הכרוכים בהגשת התביעה.

כלומר, אם אתם נמצאים בעיצומו של תהליך תביעה, בתהליך תביעה עתידי, או שאתם במהלכו של תהליך ערעור לוועדה, להתייעצות מבעוד מועד עם נציג משפטי בעל ניסיון והכירות עם ההליך, השינויים והזכויות המגיעות לכם – יש השפעה חסרת תקדים אודות ההחלטה שתתקבל בעניינכם.

הסיבה לכך הינה יכולתו של עורך הדין לתת את הסיוע המשפטי הטוב ביותר תוך הבנה כוללת של התהליך וניסיון בהתנהלות אל מול ועדות מסוג זה, כמו גם אל מול המוסד לביטוח לאומי בכללותו.

כלומר, כך תוכלו להבטיח, בין אם עורך הדין יתייצב בוועדה בשמכם או בין אם תעזרו בו בקבלת ייעוץ משפטי מבעוד מועד כי הינכם מבינים את ההליך בצורה הטובה והכוללת ביותר, כמו גם כיצד להימנע מטעויות מפתח אשר יכולות להשפיע על החלטת הועדה ואיך למקסם את מירב הזכויות המגיעות לכם על פי חוק.

קבלת קצבה נכות – מורכב אך אפשרי לחלוטין!

כאמור, קצבת הנכות ידעה עליות ומרודות במהלך השנים. כאשר בשנים האחרונות, הודות למאבק העיקש של ארגוני הנכים, חל שיפור משמעותי במודעות לחשיבותן של הקצבאות הן מצד הציבור והן מצד גורמי הממשל. כאשר הדוגמה הטובה ביותר היא העלאת קצבת הנכות האחרונה אשר מגיעה לאור הדגש הרב שקיים בה עבור האנשים הזקוקים לה על מנת לתפקד.

כיום, קצבת נכות כללית תומכת באלפי משפחות אשר לאור כל עלייה בסכום הסעד, מקבלות מרווח נשימה המאפשר להם להרים משמעותית את רמת איכות חייהם, ולהפחית את משקלה של הנכות. מנגד, המאבק להעלאת הקצבאות עדיין לא תם, כאשר ארגוני הנכים עובדים ללא הרף בכדי לקבל מענה הגון עוד יותר למצוקתם של נכים רבים בארץ.

כמו כן, תהליך הגשת התביעה או הערעור אולי נראה בראשונה כמשימה בירוקרטית לא פשוטה ומסובכת, אך תהליך זה הינו חשוב ובעל תמורה קרדינלית בהחלט. לכן, על מנת להקל על תהליך קבלת אשר מגיע לכם על פי חוק, מומלץ לבצע את התביעה באמצעות ליווי של עורך דין או נציג משפטי בעל ניסיון בתחום. על מנת להבטיח כי תמנעו מטעויות דרמטיות אשר ישפיעו על החלטת הוועדה בעניינכם, ותניבו את התשואה האידיאלית מן התהליך.

רוצים להתייעץ בנושא? אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר, משרד עורכי דין אולנק לינוי מומחים בתחום מימוש זכויות רפואיות.

מימוש זכויות רפואיות

מימוש זכויות רפואיות

רק עם המומחים בתחום

סובלים מבעיה רפואית? מיואשים מהביטוח הלאומי?!
סובלים מבעיה רפואית?
מיואשים מהביטוח הלאומי?!

מלאו פרטים ואנו נדאג לשאר - ללא התחייבות

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thank You

תודה על פנייתך

אנו ניצור עמכם קשר
בהקדם האפשרי

Contact Us

צרו איתנו קשר

רוצים שנחזור אליכם?
מוזמנים להשאיר פרטים ואנו
ניצור עמכם קשר בהקדם

דילוג לתוכן