מידע מורחב אודות זכויות חולי סוכרת | 2022
מחלת הסכרת היא אחת המחלות השכיחות ביותר במחוזותינו, כאשר כמעט כל אדם מכיר כאלו שחולים בסכרת על רמותיה השונות. כלומר, זוהי מחלה המתחלקת לשני סוגים: סכרת סוג 1, הקרויה גם סכרת נעורים, וסכרת סוג 2, הקרויה גם סכרת מבוגרים. בשני המקרים הגוף לא מצליח להפוך מזון לאנרגיה שהוא זקוק לה, כאשר הוא אינו מצליח להכניס מולקולות סוכר לתוך תאי הגוף, אך בכל אחד מהם מסיבה שונה.
לכן, מכירים מוסדות המדינה בקושי והצורך הרפואי שקיים לאותם חולים, ובהתאם מזכים אותם בקבלת סיוע כלכלי משמעותי שעוזר להם להתמודד עם תלאות המחלה השונות.
מהי סכרת סוג 1?
כדי להכניס את המזון לתאים ולספק להם אנרגיה הגוף צריך להשתמש בהורמון האינסולין, כאשר ההורמון מיוצר על ידי תאים שנקראים תאי בטא אשר נמצאים בלבלב. ההורמון אחראי על הכנסת מולקולות הסוכר שנוצרו כתוצאה מהתפרקות פחמימות שנאכלו לתוך התאים.
מנגד ולמרבה הצער, כאשר הגוף לא מצליח לייצר מספיק אינסולין או לא לייצר בכלל אינסולין – הסוכר נשאר בדם במקום להיספג בתאים, ורמת הסוכר בדם עולה מאוד עד לרמה שיכולה להיות מסוכנת. רמת הסוכר מסוגלת גם לרדת באופן קיצוני כאשר הסוכר שבדם יוצא בשתן, כמצב המוגדר מצב מסכן חיים.
מצב זה נקרא סכרת סוג 1, או "סכרת נעורים". טיפול בסכרת זו הוא בעצם הכנסה של אינסולין ממקור חיצוני אל הגוף כדי שימלא את תפקידו, אך הבעיה היא שהגוף אינו מסוגל לייצר את האינסולין, ולכן הכנסה שלו מבחוץ פותרת את הבעיה ומאפשרת לחולה לקיים אורח חיים תקין.
בנוסף, חולי סוכרת מסוג זה מוכרחים להיות במעקב תמידי אחר רמת הסוכר בדם שלהם, ובכל כמה שעות להזריק לעצמם אינסולין על מנת למנוע כשל רפואי.
מהי סכרת סוג 2?
במצב של סכרת מסוג 2, תאי הבטא בלבלב אכן מייצרים אינסולין, אולם כתוצאה מהפרעות שונות האינסולין לא מצליח להתחבר לתאים אליהם הוא אמור להכניס את הסוכר – ובכך הוא לא מסוגל לממש את תפקידו בהכנסת הסוכר לתאים.
בסכרת 2, בשונה מסכרת נעורים, לא ניתן לקחת זריקה שתשפר את המצב. ולכן כדי להצליח לחיות לצד המחלה יש לבצע שינוי באורח חיים ולהפחית משמעותית את כמויות הסוכר שנכנסות לגוף כדי לא להעמיס עליו, ובנוסף לצריכת כדורים שונים.
מי יכול להיות חולה בסכרת?
לרוב, כפי שניתן להסיק משמן, סכרת נעורים פוגעת בעיקר בבני נוער וילדים, אך לא רק, כאשר סכרת מבוגרים פוגעת בעיקר במבוגרים מעל גיל 40. עם זאת, בשנים האחרונות עולים הדיווחים על יותר ויותר צעירים ונוער שחולים בסכרת מסוג 2, כתוצאה ממשקל יתר ומאורח חיים לא בריא, שמעודד את התפתחות התסמונת.
סכרת 1 קשה לאתר ולמנוע טרם הופעתה, אך מנגד את ההסתברות לסכרת 2 ניתן לעכב או למנוע כאשר מקפידים על אורח חיים תקין כדוגמת משקל תקין, פעילות גופנית ותשומת לב למדדים. בנוסף, אילו חשים בעייפות מוגברת, צורך תדיר ללכת לשירותים, סוכר מוגבר בדם ובשתן – אלו תסמינים מקדימים שיכולים להתריע על סיכון מוגבר לסכרת מסוג 2, ובהתאם מצריכים פנייה לגורם רפואי, כאשר זיהוי מוקדם שלהם בזמן, הקפדה על תזונה ואורח חיים בריא יכולים למנוע מהסכרת להכות שורש ולפגוע בחיי החולה, כאשר זיהוי מאוחר יהיה כבר בתוך המחלה עצמה ויצריך התמודדות עומק עמה.
גורמים שיכולים להעיד על סיכוי מוגבר לחלות בסכרת, מלבד המשקל ואורח החיים, הינם:
- מקרה של סכרת סוג 2 במשפחה, שכן היא נובעת גם מנטייה גנטית
- תנגודת אינסולין בדם
- כאשר נולדים לאם שהייתה עם סכרת בזמן היריון
זכויות חולי סכרת
חולי סכרת, הן סכרת סוג 1 והן סוג 2, זכאים להטבות וזכויות שונות כאמור שנועדו לסייע להם להתמודד עם המחלה, אותן זכויות קיימות להן על פי חוק אך משתנות בהתאם למבוגרים ולילדים.
זכויות מול קופת החולים
מחלת הסכרת נחשבת למחלה כרונית וכחלק מהביטוח הרפואי של חולים במחלות כרוניות, חולי סכרת זכאים להנחות משמעותיות במחירי תרופות ושירותים הכלולים בסל. ההנחות מגיעות עד התקרה שכל קופת חולים קובעת, וכדי לקבל אותן יש צורך לוודא שמוגדרים מול הקופה כחולים כרוניים.
בנוסף, ניתן לקבל הטבות נוספות שמגיעות מקופות החולים כגון:
- אישור תרופות תוך ארבעה ימים ולא יותר.
- זכאות לקבלת משאבות אינסולין ללא תשלום על פי הפניית רופא, כאשר רמת ה – HbA1c היא מעל 7.5, וכאשר 3 הזרקות אינסולין ביום לא משיגות את תוצאה הרצויה ובנוסף בהינתן התרחשות התקפים חוזרים של היפוגליקציה, קטוזיס, אצידוזיס, נוירו- היפוגליקמיה ודומיהם.
- זכאות לקבלת פריטים מתכלים בחינם או בהנחה, כמו דוקרנים (שמקבלים בחינם), הנחה של 90% ברכישת מחטים והשתתפות עצמית נמוכה ברכישת מקלונים לבדיקת סוכר בדם.
- מד סוכר רציף לילדים עד גיל 18 – כאחראי לניטור רמת הסוכר באופן קבוע, לו זכאים ילדים עד גיל 8 וילדים מגיל 8-18 שחוו היפוגליקמיה. מלבד ילדים עד גיל 18 זכאים גם: חולי סכרת סוג 1 הסובלים מהיפוגליקציה ונשים חולות סכרת סוג 1 אשר בהיריון.
- פטור מתשלום על ביקורי רופא – רלוונטי למקבלי קצבת הבטחת הכנסה ולמקבלי קצבת נכות.
זכויות מול ביטוח לאומי | זכויות ילדים סכרתיים
בנוסף לכך, כחלק מההכרה בילדים כחולי סכרת ניתן לקבל עבורם זכאות לקצבת נכות חלקית עד מלאה לפי התנאים הנ"ל:
- ילדים חולי סכרת סוג 1 עד גיל 6 מקבלים 100% קצבת נכות
- ילדים בגילאי 6-18 זכאים לקבל 50% קצבת נכות
כדי להגיש את התביעה בביטוח לאומי יש צורך בצירוף מסמכים רפואיים אודות המחלה עם חתימת הרופא המטפל, כאשר בהינתן סיבוכים ומחלות נוספות ניתן להגיש בקשה נוספת עם המסמכים המתאימים, כשהבקשה תעבור לגורמים המטפלים ותגרור זימון לוועדה רפואית בהתאם לתביעת קצבת נכות סטנדרטית.
זכויות לחולי סכרת מעל גיל 18
בעבור מטופלים מעל גיל 18, קיימת זכאות לכל חולה סכרת לקבלת קצבת נכות בגובה של 50% כאשר הוכח שנפגע כושר ההשתכרות שלו בהתאם למבחן השכר שכרוך בהליך קבלת קצבת הנכות. לכן, חשוב לשים לב לכך שמדובר בהוכחה שונה מהוכחת אחוזי נכות רפואית וכזו שאינה בהכרח תגיעה עם ההכרה בה.
כמו כן, מי שאינו עובד זכאי לקבלת קצבת הבטחת הכנסה ויכול להגישה דרך האתר של הביטוח הלאומי, כשמלבד קצבת נכות או הבטחת הכנסה, התביעה בביטוח לאומי יכולה להיות בנידון:
- קצבת שירותים מיוחדים – כאשר החולה תלוי בסביבתו למען ביצוע פעולות שגרתיות או כאשר הוא זקוק להשגחה רצופה על מנת לשמור על בטיחותו ובטיחות סביבתו.
- גמלת סיעוד – כאשר החולה מעל גיל 65, במצב קשה והוא זקוק לאחרים כדי לבצע פעולות יומיומיות ו/או נדרש להשגחה בביתו.
- קצבת ניידות – כאשר המחלה גורמת להגבלת הניידות של החולה והיא תסייעה לו לרכישת מכשור רלוונטי.
- גמלת ילד נכה – גמלה עבור ילד בעל נכות התלוי באחרים ו/או כאשר הוא נזקק לטיפול מיוחד כמו דיאליזה. הזכאות לגמלה קיימת בשנה הראשונה לגילוי המחלה אצל הילד, וניתנת עבור ילדים עד גיל 10 – בכפוף לחוות דעת של רופא, ועבור ילדים בגילאים 10 – 18 שהסכרת לא מאוזנת אצלם.
אם הועדה הרפואית לא פסקה בהתאם לשביעות רצונכם למול הצורך שנגזר מן המחלה, הן בועדה לילד והן למבוגר, ניתן להגיש על ההחלטה ערעור לוועדת הערערים. בנוסף, אילו גם בוועדה זו לא הושגה הזכאות המתאימה, ניתן לערער לבית דין על מנת לשנותה, כערעור על שיעור הנכות שנקבע, על תקופת הזכאות לקצבה או על השירותים המיוחדים שמגיע לחולה לקבל.
הוצאת רישיון נהיגה עבור חולי סכרת
חולי סכרת עלולים לעמוד בקושי מסוים להוציא רישיון נהיגה, על אף כי מותרת להם נהיגה ברכב פרטי, משאית עד 3 טון ורכב דו גלגלי, כשנמנע מחולי סכרת לנהוג על רכב ציבורי דוגמת אמבולנס או מונית.
כדי לקבל את הרישיון יש צורך בקבלת אישור מהמכון הארצי לבטיחות בדרכים, שיישלח למשרד הרישוי, כאשר רק לאחר שהאישור נשלח ומתקבל ניתן להתחיל בלימודי הנהיגה ולגשת למבחן העיוני.
כדי לקבל את האישור צריך למלא 2 טפסים: טופס המצהיר על סכרת בפני עורך דין או רשם בית משפט, וטופס רפואי שיש להגיש לרופא המטפל על מנת שימלא אותו. את 2 הטפסים הללו יש לשלוח יחד עם הטופס הירוק למשרד הרישוי, והוא זה ששולח אותם למכון לבטיחות בדרכים.
בנוסף, יש לשלם אגרה בגובה 118 ₪ באתר התשלומים הממשלתי או בדואר כדי שהטפסים ייבדקו.
זכאויות נוספות בתחום התחבורה ובכפוף לקבלת קצבת נכות הינן:
- קבלת תו נכה לרכב
- הנחה בתחבורה הציבורית
- זכאות לפטור מתשלום אגרת רישוי
זכויות תעסוקתיות
החוק לא מגביל תעסוקתית חולי סכרת ולכן גם אין זכויות תעסוקתיות מיוחדות. בנוסף, חוק שיוויון זכויות לבעלי מוגבלויות אמור להגן על חולי סכרת מפני אפליה בקבלה לעבודה ובמקום העבודה, ויש להיות מודעים אליו ולדרוש דין לנוכח אפליה מתוקף היותו של העובד סוכרתי.
שירות צבאי ולאומי לחולי סכרת
חולי סוכרת הינם בעלי פרופיל 25, ומכך בעלי פטור אוטומטי מגיוס, כשניתנת להם אפשרות להתנדב לחלק מיחידות הצבא למשך של שנה וחצי, כשניתן להתגייס עד גיל 21. במהלך השירות הצבאי הטיפול הרפואי יינתן לחולים בקופות החולים ולא במסגרת הצבאית, גם במקרים של פציעות ומחלות שאינן קשורות לסכרת. עם זאת, תישאר הזכאות לטיפולי שיניים מטעם הצבא ולטיפולי בריאות הנפש לעת הצורך.
הזכויות המגיעות למשוחררים מהצבא מגיעות במלואן למתנדבים, בהתאם לאורך השירות שלהם.
חולה סכרת המעוניין לממש את הפטור מהשירות הצבאי יוכל לבחור ללכת לשירות לאומי ולקבל בסופו את אותן הזכויות המגיעות ליוצאי הצבא ויוצאי השירות הלאומי. כדי להתגייס לשירות לאומי על החולה לפנות לאחד מהארגונים שעוסקים בכך, כמו עמותת שלומית ו/או האגודה להתנדבות, כשחלק מהאגודות מותאמות לכלל הציבורים וחלקן מיועדות לסוכרתיים במיוחד.
חשיבות ההסתייעות בעזרה משפטית
הזכויות רבות ובצדק, ומאפשרות לחולי הסכרת לקבל הקלות שמגיעות להן מגופים ממשלתיים למען קיום שגרת חיים תקינה. אולם, התהליך עד לקבלת הזכאות לזכויות יכול להיות מתיש ומייגע, שכן יש צורך במילוי אינספור טפסים, התעסקות מול גורמים רבים ובעיקר לא תמיד זמינה מלוא האינפורמציה שמסבירה על תהליכי התביעה והגשת הטפסים, כשכמובן ההתמודדות עם המוסד לביטוח לאומי מהווה מכשול משמעותי.
כדי להתגבר על משוכה זו כדאי להיעזר בסיועם של נציגים משפטיים, בין אם במהלך התביעה בפועל ובין אם כדי לעשות סדר בביורוקרטיה והזכויות השונות כדי לדעת איך הכי נכון לגשת אליהם ומעל הכל – להבטיח מימוש מלא של הזכויות השונות.
בנוסך, מלבד החיסכון בזמן ובאנרגיה שהליווי נותן, גדלים משמעותית הסיכויים שהתביעה תתקבל והזכאות תאושר, יתר על כן, הזכויות שיתקבלו כתוצאה מהסתייעות משפטית יהיו כנראה גדולות ומשמעותיות יותר מאשר שהיו מתקבלות מהגשת התביעות באופן עצמאי.
זאת מכיוון שנציגים משפטיים מחזיקים בניסיון רב בעבודה מול גורמים ממשלתיים ומכירים היטב את דרך התנהלות המערכת וגם את החוקים שיכולים לעזור לכם לממש את מלוא הזכויות.
לכן, הן אם אתם מעוניינים לקבל את מה שמגיע לכם מתוקף היותכם או היות אחד מבני משפחתכם הקרובה חולה באחד מסוגי הסכרת, והן אם כבר התחלתם בתהליך איסוף המסמכים והגשות התביעה השונות, אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר, אנו מתמצאים היטב בכל מה שקשור לנושא מימוש זכויות רפואיות ובכך נעזור לכם לקבל את מה שמגיע לכם על פי החוק ולשמור על בריאות איתנה.
אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר לייעוץ, חייגו עכשיו לטלפון 072-3726298 או להשאיר שם וטלפון בטופס צור קשר שלמטה.