מהי דמנציה?
זכויות חולי דמנציה
חולי דמנציה הם אוכלוסייה אשר זקוקה לסיוע תמידי ואף סיעודי מהסביבה שלהם, כחולים אשר מאבדים את יכולתם להתמצא ולהתנהל במרחב, כאשר הגוף אמנם לא מראה סימנים חיצוניים של היחלשות, אך כאשר הנפש נעשית פחות צלולה עד כדי מגיע החולה למצב של שטיון מוחלט.
לכן, חשובה במיוחד עבור חולי דמנציה לפעול למען מימוש זכויותיהם במלואן, על מנת להבטיח שיוכלו לקבל מענה הולם עד כמה שניתן למצבם הרפואי וכזה שיבטיח שיעמוד לזכותם כלל הכלים שמעמיד המחוקק כדי לנהל אורח חיים בריא תקין וכזה שמקטין את משקלה של המחלה למינימום האפשרי.
זו גם הסיבה שבמאמר הקרוב נרחיב ונעסוק בעיקר בזכויות חולי דמנציה וכיצד הם יכולים לפעול על מנת לקבל את המירב שמגיע להם אל מול המוסד לביטוח לאומי והגופים הרלוונטיים.
איזה מענה קיים לחולי דמנציה מצד המדינה?
בהמשך לכך, לאור המאפיינים אשר ציינו לעיל, אלו שפורסים ומבטאים את הקושי הרב שקיים לחולי דמנציה להתנהל בשגרה, מעודד לדעת כי המדינה השכילה להכיר בחולי דמנציה ככאלו אשר זקוקים לעזרה, ובהתאם ייצרה עבורם סל סיעודי מותאם.
כלומר, חולי דמנציה מוכרים במסגרת המוסד לביטוח לאומי כזכאיים לקצבת סיעוד, כזו שבמסגרתה יוכלו לקבל רישיון ואף מימון להעסקתו של פועל סיעודי אשר ילווה אותם ויתמוך בהם בביצוע שלל הפעולות היום יומיות. נוסף על כך, כחלק מהמענה שמעניקה המדינה לחולי דמנציה ניתן לקבל גם סיוע כלכלי בדמות קצבת נכות, כזו הנגזרת מהכרתו של המוסד לביטוח לאומי בתובע כסיעודי.
כלומר, חולי דמנציה יכולים לקבל גם הכרה בשאר ההטבות שקיימות לבעלי קצבת נכות, כדוגמת קבלת תו נכה, הקלות מתשלום מיסים ונסיעה חופשית בתחבורה הציבורית, כהטבות שמסייעות להפוך את שגרת יומם לקלילה ונוחה יותר מאשר הייתה אילו היו נאלצים להתמודד עם תלאות המצב הגופני בעצמם.
קצבת נכות בעבור דמנציה מוקדמת
כאמור, כחלק מן הפיצויים שזכאים להם חולי דמנציה נכללת קבלת קצבת נכות. אותה קצבת נכות ניתנת בעבור מי שמכיר בו המוסד לביטוח לאומי כתובע אשר נפגעה יכולתו להשתכר ב- 50% או למעלה מכך. כמו כן, מדובר בסכום משמעותי אשר נכון לכתיבת שורות אלו עומד על 3,700 ש"ח וכזה שיכול לשדרג משמעותית את אורח חייו של חולה אשר הוכר כזכאי.
על מנת לממש את הזכות ולהגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי למען הכרה בתובע כחולה, על התובע ראשית לאגוד את כלל המסמכים הרלוונטיים שקיימים לו, כאשר ניתן להצביע על מבחני סיכום ביקור רפואי, דוחות אשפוז, חוות דעת של פסיכיאטרים או אנשי מקצוע רלוונטיים. השלב הראשון אמנם נראה פשוט אך יש בו חשיבות רבה, בעיקר כי המוסד לביטוח לאומי צפוי להסתכל בעין פחות חיובית על מסמכים שיצורפו לאחר התחלת תהליך התביעה עצמה.
לאחר שאוגדו המסמכים והוגשה התביעה על ידי התובע הוא צפוי לעבור וועדה רפואית אשר תבחן כמה אחוזי נכות יש לפסוק לזכותו כתוצאה מן הלקות בה הוא מחזיק. או במילים אחרות, אותה וועדה תברר ותבדוק עד כמה אותה דמנציה משפיעה או פוגעת ביכולתו להתנהל בשגרה, כאשר אותה פגיעה תגולם באחוזי נכות. כמו כן, על מנת להמשיך בתביעה ולקבל סעד כדוגמת קצבת נכות או קצבת ניידות, על התובע לקבל הכרה כבעל נכות של לפחות 60% או של 40% אילו מדובר במספר ליקויים כאשר לפחות אחד מהם עומד על 25% ועבור עקרות בית מדובר בסכם נמוך יותר של 50% בלבד.
בהנחה ותובע אכן עמד בתנאי הוועדה הרפואית הוא צפוי לעבור לבחינת פקיד תביעות אשר יעריך את יכולתו (או יותר נכון אי יכולתו) של התובע להשתכר, כאשר באופן ישיר לאור אותה הערכה יקבע הסכום שייפסק לטובת התובע כקצבה. פקיד התביעות צפוי להסתכל על ההכנסות השונות שיש לתובע, כמו גם לבדוק עד כמה הופעתו של הליקוי מונע מן התובע להשתכר.
מנגד חשוב לזכור שכאשר אנו מדברים על דמנציה, כתסמין רפואי שפוקד לרוב תובעים אשר נמצאים בגיל פרישה, מדובר במבחן שונה בתכלתית שכן הם אינם משתכרים כלל וככאלה צפויים לעבור את הבחינה הנ"ל בקלות. או לחליפין לעבור בחינה מצד מבחן הכנסה שלאורו ייקבע הרכב שירותי גמלת הסיעוד אילו הוגשה מצידם תביעה לקצבת סיעוד ולא קצבת נכות.
קצבת סיעוד בעבור תובעים מבוגרים
כאשר התובע הינו כמרבית חולי הדמנציה נמצא בגיל פרישה, הוא עלול במידה רבה להימצא כזכאי לקבלת קצבת סיעוד. תנאי הזכאות לקבלת גמלת סיעוד הינם אמנם מעט יותר מורכבים, אך כאלה שטומנים בחובם את עיקר הסיוע והסעד שזקוקים לו חולי דמנציה על מנת להפוך לעצמאיים ולהוריד את נטל הסיוע מצד קרוביהם.
אותם תנאים הם היותו של התובע תושב ישראל אשר הגיע כאמור לגיל פרישה, כמו גם כי עליו להתגורר בקהילה או בבית מוגן (דיירי מוסד סיעודי זכאיים לסיוע אך ורק אילו הם במחלקה עצמאית או תשושה), כמו גם היעדר קבלת קצבת שירותים מיוחדים, קצבת נפגעי עבודה בנכות גבוהה, גמלה לטיפול אישי מהמדינה, או הטבה ממשרד הביטחון.
כמו כן, על התובע להיות אדם שנמצא כזקוק לסיוע והשגחה לאור מבחן התלות (מבחן בו נבדקת יכולתו של התובע לתפקד עצמאית) ולבסוף עליו לצלוח את מבחן ההכנסות שמחזק את תלותו הכלכלית לאור היעדר יכולתו לממן עבורו את העלות הכרוכה במטפל סיעודי. אותו מבחן מצריך מן התובע לייצר לעצמו הכנסה שהינה פחותה מ- 10,551 ש"ח בעבור גמלה מלאה, כאשר אילו הוא מייצר הכנסה חודשית שעולה על 15,826 ש"ח הוא אינו זכאי כלל לקבלת גמלת סיעוד.
מתכננים הגשת תביעה אל מול המוסד לביטוח לאומי? הצטיידו בסיוע משפטי הולם
כפי שניתן להבין מן הכתוב לעיל, הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי מצריכה מן התובע לעבור במגוון רב של מוסדות אשר בוחנים את מצבו בצורה אחרת וכזו אשר עלולה להתיש ולבלבל לא מעט זכאיים, קל וחומר אילו הם חולי דמנציה אשר סובלים מירידה קוגניטיבית.
זו בדיוק הסיבה שמומלץ במיוחד בעבור חולי דמנציה לפנות לעבר המוסד לביטוח לאומי באמצעות ליווי הדוק מצד גורם עורך דין מקצועי משפטי למימוש זכויות רפואיות אשר יוכל להבטיח שהאינטרסים שלהם מיוצגים כהלכה ובאופן שמאפשר להם לממש את תום את זכויותיהם המשפטיות. כמו כן, כאשר בוחנים את גובה הפיצויים והסיוע שניתן לחולים אשר נמצאים זכאיים, ניתן לראות כי מדובר בסכומים לא מבוטלים וכאלה שמצדיקים באופן חד משמעי את המאמץ ומלאכת ההגשה, ולכן ככאלו אשר לכל חולה דמנציה יוטב אילו יעשה בהם שימוש.
אחד ההורים שלכם סובל מדמנציה ואתם צריכים ייעוץ בנושא? אל תהססו, צרו איתנו קשר עכשיו ואנו נלווה אתכם לאורך כל התהליך לתביעת ביטוח לאומי ולמימוש הזכויות הרפואיות המגיעות לכם מהביטוח הלאומי חייגו 072-3726298