ניידות

ניידות

ניידות – מוגבלות ניידות מהווה אתגר משמעותי המשפיע על תפקודו היומיומי של הפרט בכל היבטי החיים. מדינת ישראל, כחלק ממדיניות הרווחה והסיוע הסוציאלי שהיא מובילה, מכירה בזכותם של אזרחים המתמודדים עם קשיי ניידות לקבל סיוע כלכלי ייעודי, המגולם בגמלת הניידות.

גמלת הניידות מהווה מערך הטבות משמעותיות אשר ערכן הכלכלי עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים. למרות זאת, לצערנו, מחקרים מראים כי רבים מבין הזכאים אינם מממשים את זכויותיהם בשל היעדר מידע מקיף ומהימן אודות הקריטריונים לזכאות והליכי המימוש הנדרשים.

במאמר זה נציג ניתוח מעמיק של מאפייני גמלת הניידות, הקריטריונים לזכאות, היקף ההטבות והליכי המימוש, תוך התייחסות לעדכונים ולשינויים שחלו בתחום בשנת 2025. כל זאת, במטרה להנגיש את המידע המשפטי הרלוונטי לציבור הזכאים ולסייע במיצוי מיטבי של זכויותיהם.

תוכן עניינים

קריטריונים לזכאות לגמלת ניידות

בהתאם לקבוע בהסכם הניידות, ישנה רשימת ליקויים ספציפית אשר עשויה לזכות את הלוקה בהם בסל ההטבות בניידו, בין השאר ברשימה:

  • שיתוק המשפיע על יכולת התנועה
  • קטיעות גפיים
  • קשיונות מפרקיים
  • החלפת מפרק ירך ו/או ברך
  • קיצור גפה
  • אי-ספיקה היקפית בעורקי הגפיים התחתונות
  • מומים מלידה המשפיעים על כושר התנועה

תנאים נוספים לזכאות

לצד קיומו של אחד מהליקויים המפורטים לעיל, נדרש הנבדק לתנאים נוספים כגון בעלות ברכב, בעלות ברישיון נהיגה:

אדם שהינו בעל רישיון נהיגה בתוקף יהיה זכאי להטבות בניידות במידה ונבדק ע"י ועדה רפואית מטעם משרד הבריאות והועדה קבעה לו 40% מוגבלות בניידות לפחות.

אדם שהינו חסר רישיון נהיגה בתוקף יהיה זכאי להטבות בניידות במידה ונבדק ע"י ועדה רפואית של משרד הבריאות והועדה קבעה לו 60% מוגבלות בניידות לפחות ויש לו מורשה נהיגה המסיע אותו.

למי שהוא חסר רכב קצבת הניידות משולמת רק במידה ונקבעה לו 80% מוגבלות בניידות לפחות.

חשוב לדעת – כי , זכאים לסל ההטבות בניידות הם אזרחים אשר טרם הגיעו לגיל הפרישה (67), כאשר הוראה זו חלה באופן אחיד הן על גברים והן על נשים.

הרציונל המשפטי בבסיס גמלת הניידות

גמלת הניידות מבוססת על התפיסה המשפטית לפיה יכולת התנועה מהווה זכות יסוד של הפרט, המשפיעה באופן ישיר על יכולתו להשתלב בחברה, לממש את עצמאותו ולהשתתף בחיים האזרחיים. בהתאם, הסכם הניידות מעניק סיוע מקיף לאנשים המתמודדים עם קשיי ניידות מתמשכים, באמצעות מערך הטבות אשר נועד להקל על התמודדותם היומיומית ולצמצם את פערי הנגישות הקיימים.

הטבות אלו ניתנות לצורך השתתפות בהוצאות ניידות וכן על מנת לסייע למוגבלים בניידות להשתלב בקהילה ולפתח חיים עצמאיים, בין שיש ברשותם ובבעלותם רכב ובין שאין ברשותם. מהטבות הנ"ל ניתן להמשיך וליהנות גם לאחר גיל פרישה, כל עוד נקבעה הזכאות והחלו ל"הנות מהם" לפני ההגעה לגיל הפרישה.

מרכיבי גמלת הניידות לשנת 2025

גמלת הניידות מורכבת ממכלול הטבות המשתרעות על פני מגוון היבטים הנוגעים לצרכי הניידות של אנשים עם מוגבלות:

  1. סיוע ברכישת רכב
    המוסד לביטוח לאומי מעניק סיוע כלכלי לרכישת רכב, הן לבעלי רישיון נהיגה והן לחסרי רישיון נהיגה. היקף הסיוע והתנאים לקבלתו משתנים בהתאם לאחוז המוגבלות, סוג הרכב ומאפייניו.

  2.  קצבה חודשית קבועה
    קצבת ניידות חודשית מהווה פיצוי כספי המיועד לכיסוי הוצאות שוטפות הנובעות ממוגבלות הניידות, לרבות טיפולים רפואיים, שירותי הסעה, ואביזרי עזר.

  3. פטור מאגרת רכב
    בעלי מוגבלות ניידות זכאים לפטור מתשלום אגרת רכב שנתית, המהווה חיסכון כלכלי משמעותי.

  4.  זכאות לתו חניה לנכה
    תו החניה מאפשר לבעלי מוגבלות ניידות להחנות את רכבם במקומות ייעודיים ובמקומות נוספים, בהתאם להוראות החוק, באופן המקל על נגישותם למקומות ציבוריים.

קצבת ניידות חודשית - מאפיינים ותנאים

קצבת ניידות לבעלי רכב

שיעור הקצבה החודשית לבעלי רכב נקבע בהתאם למספר פרמטרים:

  • שיעור הגבלת הניידות שנקבע למבוטח
  • סטטוס תעסוקתי (עובד באופן קבוע או אינו עובד)
  • זכאות להתקנת מתקן הרמה לכיסא גלגלים
  • התקנת אביזרים נוספים ברכב המיועדים להתאמתו למוגבלות

חשוב לציין כי שיעור הקצבה מתעדכן בהתאם לשינויים בתעריפי הרכבים, הביטוח, מחירי הדלק, ועלויות אחזקת הרכב. עדכון אוטומטי של הקצבה מתבצע בכל תחילת שנה קלנדרית (1 בינואר), וכן בכל עת שבה חל שינוי העולה על 4% בתעריפים הרלוונטיים.

קצבת ניידות לחסרי רכב

אזרחים בעלי מוגבלות ניידות אשר אין ברשותם רכב, זכאים לקצבה חודשית קבועה העומדת, נכון לשנת 2025, על סך של 2,364 ₪. קצבה זו מיועדת לכיסוי הוצאות התחבורה הציבורית או אמצעי תחבורה חלופיים, המהווים את האמצעי העיקרי לניידותם. ישנם מספר תנאים לקבלת קצבה זו.

קצבת ניידות לעיוורים – דמי ליווי

מערכת הרווחה הישראלית מכירה בכך שמוגבלות ניידות אינה מתמצית בהכרח בפגיעה פיזית בגפיים, אלא עשויה לנבוע גם מלקות ראייה המקשה על ההתמצאות במרחב. בהתאם, נקבעה זכאות לדמי ליווי לעיוורים ולקויי ראייה העומדים בתנאים הבאים:

  • בעלי תעודת עיוור/לקוי ראייה קבועה
  • בגירים (מעל גיל 18)
  • מנהלים משק בית עצמאי
  • התעוורו בטרם הגיעם לגיל 67
  • עיוורונם אינו נובע מפעולת איבה, שירות צבאי או תאונת עבודה (במקרים אלו, חלים הסדרי פיצוי שונים)

קצבת ניידות לילדים עם מוגבלות

ילדים עם מוגבלות ניידות העולה על 79%, או ילדים אשר נקבע כי הם זקוקים לכיסא גלגלים, זכאים לקצבת ניידות ייעודית. זכאות זו חלה גם על ילדים בעלי הגבלת ניידות בשיעור של 80% ומעלה, אשר אינם מוגדרים כנכים, אך שוהים במסגרת חינוכית או חברתית המחייבת שימוש ברכב ממונע לפחות 5 פעמים בחודש.

ראוי לציין כי בעקבות תיקון חקיקתי שנכנס לתוקף בשנת 2023 ונותר בתוקף גם בשנת 2025, ילדים עם מוגבלות ניידות רשאים, בתנאים מסוימים, לקבל במקביל הן קצבת ניידות והן קצבת ילד נכה.

הליך מימוש הזכאות לגמלת ניידות

שלב א': פנייה לוועדה רפואית במשרד הבריאות

התהליך מתחיל בפנייה לוועדה רפואית מחוזית מטעם משרד הבריאות, לצורך קביעת שיעור המוגבלות בניידות. על המבקש להגיש טופס בקשה לקביעת מוגבלות בניידות, בצירוף אסמכתאות רפואיות רלוונטיות, לרבות אבחונים וחוות דעת רפואיות. הוועדה תבחן את מכלול המסמכים הרפואיים ותקיים בדיקה גופנית של המבקש, בטרם תגבש את קביעתה בדבר שיעור המוגבלות.

שלב ב': פנייה למוסד לביטוח לאומי

לאחר קבלת החלטת הוועדה הרפואית, על המבקש להגיש בקשה למימוש הזכאות למוסד לביטוח לאומי. בקשה זו יש להגיש בתוך 60 ימים ממועד קבלת החלטת הוועדה הרפואית. המוסד לביטוח לאומי יבחן את הבקשה בהתאם לקריטריונים הקבועים בחוק ובתקנות, וייקבע את היקף ההטבות להן זכאי המבקש.

תשלום רטרואקטיבי

במקרה שבו הוכרה זכאותו של המבקש לגמלת ניידות, והבקשה למוסד לביטוח לאומי הוגשה בתוך 60 ימים ממועד החלטת הוועדה הרפואית, זכאי המבקש לתשלום רטרואקטיבי החל מהחודש שבו הוגשה הבקשה הראשונית לוועדה הרפואית.

לעומת זאת, במקרה שבו הבקשה למוסד לביטוח לאומי הוגשה באיחור (לאחר 60 ימים ממועד החלטת הוועדה הרפואית), יוגבל התשלום הרטרואקטיבי ל-60 הימים שקדמו להגשת הבקשה למוסד לביטוח לאומי.

ערעור על קביעת הוועדה הרפואית ו/או על קביעת המוסד לביטוח לאומי

במקרה של אי-הסכמה עם החלטת הוועדה הרפואית או עם החלטת המוסד לביטוח לאומי, עומדת למבקש הזכות להגיש השגה או ערעור על ההחלטה אותו יש להגיש תוך 60 יום מהיום שבו קיבלת את הפרוטוקול של הוועדה הרפואית. בשל המורכבות המשפטית של הליכים אלו, והצורך בהבנה מעמיקה של הוראות החוק והפסיקה הרלוונטית, מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי מקצועי של עורך דין המתמחה בדיני ביטוח לאומי וזכויות רפואיות.

חידושים ועדכונים בתחום גמלת הניידות לשנת 2025

בשנת 2025 נכנסו לתוקף מספר שינויים ועדכונים משמעותיים בתחום גמלת הניידות, ובהם:

  1. דיגיטציה של שירותי הביטוח הלאומי – המוסד לביטוח לאומי השיק מערכת טפסים מקוונת מתקדמת, המאפשרת הגשת בקשות וצירוף מסמכים באופן דיגיטלי מלא, תוך ייתור הצורך בהתייצבות פיזית בסניפי המוסד.

     

  2. הרחבת רשימת האביזרים המוכרים – הורחבה רשימת האביזרים המותאמים לרכב, המוכרים לצורך הגדלת סכום ההלוואה העומדת לרשות הזכאים.

     

  3. ייעול הליכי הערעור – הוקם מסלול מהיר לערעורים במקרים מסוימים, במטרה לקצר את משך הזמן הנדרש לקבלת החלטה סופית. אם זאת עדיין צפויה המתנה מאד ממושכת לועדות בעיקר לועדת ערר.

סיכום והמלצות

מאמר זה הציג סקירה מקיפה של מאפייני גמלת הניידות, הקריטריונים לזכאות והליכי המימוש. מן האמור לעיל עולה כי גמלת הניידות מהווה מערך הטבות דינמי ומורכב, אשר היקפו משתנה בהתאם למאפייניו האישיים של המבקש, לרבות שיעור המוגבלות, הסטטוס התעסוקתי, וצרכי הניידות הספציפיים.

בשל המורכבות המשפטית והפרוצדורלית של הליכי מימוש הזכאות, ולאור השינויים התכופים בתחום, מומלץ להיעזר בליווי משפטי מקצועי של עורך דין המתמחה בדיני ביטוח לאומי וזכויות רפואיות. ליווי כזה עשוי לסייע בהתמודדות עם הבירוקרטיה המורכבת, ולהבטיח מיצוי מיטבי של זכויות המבקש.

ניידות

יש לכם עוד שאלות בנושא ניידות? צרו איתנו קשר לצורך פגישת ייעוץ וביצוע כל מימוש זכויות רפואיות המגיעות לכם בחוק.

מימוש זכויות רפואיות

מימוש זכויות רפואיות

רק עם המומחים בתחום

סובלים מבעיה רפואית? מיואשים מהביטוח הלאומי?!
סובלים מבעיה רפואית?
מיואשים מהביטוח הלאומי?!

מלאו פרטים ואנו נדאג לשאר - ללא התחייבות

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thank You

תודה על פנייתך

אנו ניצור עמכם קשר
בהקדם האפשרי

Contact Us

צרו איתנו קשר

רוצים שנחזור אליכם?
מוזמנים להשאיר פרטים ואנו
ניצור עמכם קשר בהקדם