פטור ממס הכנסה מסיבות רפואיות

פטור ממס הכנסה מסיבות רפואיות

רבים בישראל סובלים מבעיות רפואיות קשות ומורכבות, אשר מקורן בעקבות תאונה, בין אם שנגרמה בעבודה או מנסיבות טבעיות ולא צפויות. חלק מאותם חולים ממשיכים לעבוד ככל שניתן בעוד שחלקם איבדו לחלוטין את כושר עבודתם ונאלצים להתקיים מהפנסיה, תשלומי פיצויים מחברות הביטוח, קצבאות מהמוסד לביטוח לאומי וכל סעד שהם זכאים לו על מנת להתקיים בכבוד.

בנוסף, למרות שרבים מאותם חולים אומנם מודעים באופן מסוים לזכויותיהם ולעצם זכאותם לקצבאות השונות מהביטוח הלאומי, כדוגמת קצבת נכות כללית וקצבת ניידות, אך לא רבים מודעים לכך כי ייתכן והם גם עומדים בתנאים הקבועים בחוק להטבות גם ממס הכנסה. אותה זכאות לפטור מתשלום מס הכנסה ולהחזרי מס יכולה להצטבר לסכומים גבוהים במיוחד, כזיכוי אשר מהווה את עצם ההבדל בין התקיימות מפת לחם לקיום בכבוד ובנחת, ועל כן במאמר זה נפרט כל מה שאתם צריכים לדעת על הזכאות לפטור, על הועדה הרפואית ועל התהליך הבירוקרטי בכדי לקבלו.

תוכן עניינים

מי זכאי לפטור ממס הכנסה?

מי זכאי לפטור ממס הכנסה?

סעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה קובע כי אדם יהיה זכאי לפטור ממס הכנסה אם יש לו הכנסה החייבת במס כמובן כאשר דרגת נכותו היא בשיעור של 100% בגין ליקוי בודד (כגון, עיוורון, סרטן, ושימוש בדיאליזה) או בשיעור של למעלה מ-89% בגין מספר ליקויים על פי חישוב משוקלל. אדם שנקבעה לו נכות בשיעור של 75% ויותר, יהיה זכאי להקלות במס בקופות הגמל בלבד, קרי הטבות בפדיון הקופה עצמה.

בנוסף לכל, חשוב לשים לב כי לאדם תהיה זכאות לפטור מס, רק אם הועדה הרפואית קבעה לו נכות רפואית קבועה או לתקופה העולה על 184 יום (כלומר חצי שנה). לכן, מי שתקופת נכותו היא פחות מחצי שנה, לא יהיה זכאי לפטור גם אם שיעור נכותו עומד בקריטריון הנדרש, כשרבים אינם מודעים לכך בעודם מקבלים את פסיקת הוועדה ומגלים רק פרק זמן קריטי לאחר מכן שאינם עומדים בתקן.

תנאי נוסף לקבלת הפטור הוא היותו של התובע בעל נכות אשר הוכרה מכוח חוק הנכים, חוק נכי רדיפת הנאצים, חוק נכי המלחמה בנאצים, חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה וחוק הביטוח הלאומי (נכות כללית, נפגעי עבודה וכו'). כלומר, לכן חשוב לברר ולבחון (רצוי באמצעות סיוע משפטי) כי הנכם עומדים בקריטריונים הרלוונטיים של הגשת פטור ממס הכנסה בגין נכות על פי החקיקה הרלוונטית.

כמו כן, חשוב להדגיש כי כל אדם ובכל גיל, אשר יש לו הכנסות החייבות במס (בין אם הינו עובד ובין אם פנסיונר שמשלם מס הכנסה מתשלום קצבת הפנסיה), עשוי להיות זכאי לפטור זה אם נקבעה לו נכות רפואית בשיעור הנדרש ולמשך תקופה שעולה על חצי שנה, כעובדה שמחזקת במיוחד את הצורך לברר את עניינכם אל מול המוסד לביטוח לאומי.

הפטור מתשלום מס הכנסה הוא עד גובה תקרה אשר משתנה מעת לעת, ונכון לכתיבת שורות אלו עומד על כ – 570,000 ש"ח בשנה על הכנסות מעבודה (קרי יגיעה אישית) וכ – 60,000 ש"ח על הכנסות שאינן מעבודה.

במקרים שבהם נקבעה לאדם נכות לתקופה שנעה בין חצי שנה לשנה כנכות זמנית שמגבילה את בעליה לפרק זמן קצוב, התקרה הפטורה ממס על הכנסותיו של תובע עומדת על סך של 73,560 ש"ח.

הועדה הרפואית במוסד לביטוח לאומי

דרגת הנכות הרפואית של מבקש הפטור, נקבעת במסגרת ועדות רפואיות שמתקיימות במוסד לביטוח לאומי, אותן וועדות נועדו למעשה לברר כל מקרה לגופו ולנסות להתאים את הסעד והפתרון האידיאלי עבור התובע, אף על פי כי לעתים רבות עולה קושי רב מצד תובעים אשר חשים שהוועדה אינה קשובה דיו לצורכיהם, ומכך שחשובה ההגעה לוועדה לאחר הכנה מקדימה ולימוד המקרה על בוריו. כמו כן, דרגת הנכות יכולה להיקבע באחת מן הוועדות הבאות:

  •  וועדת ביטוח לאומי לעניין נכות מעבודה.
  • ועדות ביטוח לאומי לעניין נכות כללית.
  • וועדת שירות מיוחד לנכים.
  • וועדת נפגעי עבודה ונפגעי פעולות איבה.
  • וועדת משרד הביטחון
  • ועדות משרד האוצר לעניין חוק נכי המלחמה בנאצים / חוק נכי רדיפות הנאצים.
  • וועדות ביטוח לאומי לצורך פטור ממס הכנסה.

 

כמו כן, בכדי לקבל זימון לוועדה הרפואית לפטור ממס הכנסה, על התובע לפנות לפקיד השומה שבאזור מגוריו בבקשה לפטור. לאחר מכן, יש לשלם אגרה בסך 659 ש"ח, ולהגיש את הטפסים הנדרשים ומסמכים רפואיים רלוונטיים. יש לציין כי המוסד לביטוח לאומי אינו מטפל בבקשות לזימון לוועדות רפואיות לצורך פטור ממס הכנסה ללא הטפסים מתאימים מרשות המיסים. לפיכך, חשובה במיוחד ההכנה המקדימה על מנת לוודא שזמנכם לא יתבזבז לשווא, כמו גם כדי להקל על הטיפול והתהליך עצמו, אשר ידוע לשמצה בהיותו בירוקרטי ומתיש לעתים רבות.

בהמשך לכך, בהנחה והתובע שלח את כל הטפסים הנדרשים ובעת המתאימה, הוא צפוי להיות מזומן לוועדה הרפואיות, כאשר כאמור בהתאם לבדיקות ולחוות דעתם של הרופאים בוועדה, עתידים לקבוע בה את אחוזי הנכות שלו על פי חוק הביטוח הלאומי, אלו שהלכה למעשה יקבעו את סך הקצבה שהוא עתיד לקבל.

קביעת אחוזי הנכות תיעשה בהתאם לספר הליקויים, המעגן את כל הליקויים הרפואיים שניתן לקבוע בגינם אחוזי נכות, וקובעים בהתאם עבור כל סימן או לקות כמה אחוזי נכות יוענקו לתובע. יש לציין, כי ישנו חריג בעבור ליקויי ראייה, כאשר עיוור יכול לקבל פטור ממס ללא צורך בוועדה רפואית.

בנוסף, במקרה והמוסד לביטוח לאומי פסל את זכאות התובע לפטור או שהתקבלה החלטה על שיעור אחוזי נכות מופחת מזאת שאתם סבורים שמגיעה לכם, ניתן להגיש ערעור ולשנות את ההחלטה בהתאם. את הערעור יש להגיש לוועדה רפואית לערעורים של המוסד לביטוח הלאומי תוך 45 יום מקבלת התשובה, והערעור כרוך בתשלום אגרה נוספת בסכום של 950 ש"ח.

מנגד, חשוב וראוי לציין כי אי הגשת הערעור בזמן יכולה להקשות משמעותית על האופן בו ייבחן הערעור לאחר מכן אם בכלל, ומחזק את הצורך בעמידה קפדנית בלוחות הזמנים והאותיות הקטנות של המוסד עצמו.

על אותו משקל, חשוב להבהיר כי פטור ממס הכנסה יכול להצטבר לסכומים של מאות אלפי שקלים אשר יכולים לשפר את אורך חייכם, ולעזור באופן קרדינלי בהתמודדות עם המצב הרפואי בו אתם שרויים. לכן, עקב החשיבות הרבה שיש לקבלת הפטור לאנשים הזקוקים לו, מומלץ להיוועץ בעזרה משפטית, ולפנות לעורך דין אשר בקיא ומעורה בפרטי התהליך ובזכויות המגיעות לכם, ובכך יוכל לסייע לכם לקבל את ההכרה המתבקשת ובהקדם האפשרי, כאשר לאור זאת מצבכם הכלכלי צפוי להשתפר דרמטית.

החזרי מס רטרואקטיבית

תהליך קבלת פטור רטרואקטיבית אמנם נראה מורכב וטומן בחובו מילוי טפסים ובירוקרטיה, אך הסבלנות והעבודה משתלמת, כשצלילה לניירות עבר מוכיחה את עצמה ככדאית כלכלית עבור ישראלים רבים! קבלת הפטור יכולה לזכות אתכם להחזרי מס עתידיים, אך גם רטרואקטיביים על השנים שקדמו להחלטת הועדה בעניין אחוזי הנכות שלכם, כאשר לעתים רבות זכאיים אינם מודעים בכלל לטעות שנעשה בעניינם, בעיקר מפאת חוסר עיסוק או כתוצאה משגיאות של מקום העבודה הקודם שלכם ו/או של מס הכנסה שגבו ממכם סכום שלא כדין, או לחליפין שלא התחשבו בכמות נקודות המס שעמדה לכם בשעתו.

לכן, אדם העובד כשכיר או כל מי שלא הגיש דוחות למס הכנסה, יכול לקבל החזרי מס רטרואקטיבית עבור 6 השנים שקדמו להחלטת הועדה בנוסף להכנסות העתידיות שלו מקבלת הפטור ואילך, בהתאם לקבלת הפטור ותקופת הזכאות. כך, אם נקבעה לו נכות רפואית משוקללת בשיעור המזכה לפטור לצמיתות, אזי הפטור יהיה לצמיתות גם כן.

בנוסף, עצמאי, בעל שליטה או כל מי שהגיש דוחות למס הכנסה, יכול לקבל החזרים רטרואקטיביים עד 3 השנים שקדמו להחלטת הועדה, ובמקרים מסוימים ניתן לקבל אף יותר

מכך, כאשר חישוב פשוט של טעות נגררת הנפרשת על פני שנים בכל חודש וחודשו, רק מוכיחה עד כמה הסכום יכול להיות משנה חיים ודרמטי.

קבלת הפטור בפועל

בנוסף, לאחר צליחת הוועדה הרפואית וקבלת הכרה בשיעור נכות העומד בקריטריונים לקבלת הפטור, על מנת לממש את הזכות נדרש מבקש הפטור למלא טופס בקשה לפטור ממס הכנסה ולהגישו למשרד פקיד השומה הסמוך למקום מגוריו. לטופס זה יש לצרף עותק נאמן למקור של פרוטוקול הועדה הרפואית אשר קבעה את אחוזי נכותו הרפואית, כאשר בחודש הבא החל מן ההגשה צפוי הפטור להיקלט בפועל.

נמצאים בתהליך לקבלת פטור ממס הכנסה? פנו לייעוץ משפטי בהקדם!

כפי שבטח שמתם לב, משקלן של הטבות מס הוא גדול ומשמעותי, כאשר במצבים רפואיים מסוימים כמו נכות 100% או בעל עיוורון, ניתן לקבלה באופן אוטומטי ומבלי להיכרך לתהליך ארוך ומתיש.

בנוסף, האתגר הכלכלי שנכות או מחלה קשה מציבה בפני החולים בה ועל משפחותיהם הינו משמעותי, ועל כן ישנה חשיבות רבה לקבלת מלוא הזכויות וההטבות המגיעות להם כחוק, כדי לאפשר להם להתמודד עם המגבלה על הצד הטוב ביותר.

לכן, כדי לוודא שאותן זכויות יגיעו לידכם בהקדם האפשרי ועד תום, חשוב לציין כי ישנה חשיבות רבה לבאם מגיש התביעה נעזר בייעוץ והכוונה משפטית בתהליך או שמא ניגש לתביעה לבדו להתמודדות מול הביטוח הלאומי והועדות הרפואיות, כשאחוזי ההצלחה של בעלי הסתייעות בעזרה משפטית הם גבוהים דרמטית מאחרים, וכאלה אשר לחלוטין מצדיקים את הפנייה והעלויות הכרוכות בסיוע משפטי.

לפיכך, בין אם אתם בעיצומו של תהליך התביעה לפטור ממס הכנסה, לפני תהליך עתידי או לקראת ועדת הערעורים, מומלץ לפנות בהקדם לאוטוריטה מקצועית ומנוסה בניהול תביעות אל מול המוסד לביטוח לאומי, כדוגמת עורך הדין אשר ייבחן את המקרה שלכם ואת המסמכים הרפואיים הרלוונטיים ויסייע בהכנת התביעה בצורה המלאה והנכונה ביותר. במקרה הצורך, עורך הדין אף יכול לייצג את התובע בפני הועדה הרפואית או הועדה לערעורים של הביטוח הלאומי.

כאן חשוב לציין, כי לחברות לזכויות רפואיות אסור על פי חוק לייצג תובעים בוועדות הרפואיות, כפרט שתובעים רבים אינם מודעים לו בטרם הם משלמים להן על מנת להיעזר בשירותיהן, כאשר לבסוף כשהם מגיעים לוועדות שמכריעות את גורל התביעה, הם נאלצים להגיע לבדם וללא ההכוונה והביטחון שנלווים לסיוע משפטי איכותי. כאשר בנוסף לכך, קיימות מגבלות נוספות על חברות לזכויות רפואיות דוגמת איסור כתיבת ערר עבור הלקוח ואיסור פנייה לבית הדין במידת הצורך.

לכן ולבסוף, אם אתם מרגישים שהתהליך מורכב, פנו לייעוץ עם מומחים בתחום לקבלת עזרה לשם מימוש זכויותיכם, אשר יבטיחו כי הנטל עליכם יהיה הקטן ככל האפשר.

קבלת פטור ממס הכנסה- מורכב אך אפשרי בהחלט!

כפי שניתן להבין מן הכתוב לעיל, תהליך קבלת הפטור ממס הכנסה אומנם נראה כמשימה בירוקרטית לא פשוטה ומורכבת, אך היא אפשרית בהחלט עם קבלת הליווי הנכון, וכזו אשר מחזירה את עצמה כמה עשרות מונים עבור התובע.

קבלת הפטור, מעמידה על הכף חיסכון של מאות אלפי שקלים אשר יכולים להקל משמעותית על הנטל הכלכלי של בעל הנכות ומשפחתו. ולכן, על מנת להקל על תהליך קבלת אשר מגיע לכם על פי חוק, מומלץ לבצע את התביעה באמצעות ליווי של עורך דין או נציג משפטי בעל ניסיון בתחום ובכך להבטיח מניעת טעויות דרמטיות אשר ישפיעו על החלטת הוועדה בעניינכם, ושיאפשרו לכם לממש עד תום את שמגיע לכם על פי חוק כתוצאה מן התהליך.

לייעוץ ושאלות חייגו עכשיו 072-3726298

מימוש זכויות רפואיות

מימוש זכויות רפואיות

רק עם המומחים בתחום

סובלים מבעיה רפואית? מיואשים מהביטוח הלאומי?!
סובלים מבעיה רפואית?
מיואשים מהביטוח הלאומי?!

מלאו פרטים ואנו נדאג לשאר - ללא התחייבות

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thank You

תודה על פנייתך

אנו ניצור עמכם קשר
בהקדם האפשרי

Contact Us

צרו איתנו קשר

רוצים שנחזור אליכם?
מוזמנים להשאיר פרטים ואנו
ניצור עמכם קשר בהקדם

דילוג לתוכן