רופא תעסוקתי: כל מה שחשוב לדעת
עבודה היא חלק מרכזי בחיים של כולנו, אבל כשזה מגיע לפגיעה בכושר העבודה – לא תמיד יודעים לאן לפנות או מה לעשות. אחת התחנות החשובות ביותר בדרך לקבלת גמלה מהביטוח הלאומי ו/או מחברות הביטוח עקב אובדן כושר עבודה – היא פנייה לרופא תעסוקתי. רופא תעסוקתי הוא הגורם הרשמי שיכול לאשר שכושר העבודה של עובד נפגע, וחוות הדעת שלו משמשת בסיס להגשת תביעה לביטוח לאומי, לחברת ביטוח, לבית ומשפט ועוד. במאמר הבא אסביר מיהו רופא תעסוקתי, איך מגיעים אליו ומה צריך לעשות כדי להתכונן לפגישה איתו.
תוכן עניינים
מיהו רופא תעסוקתי?
רופא תעסוקתי הוא רופא פנימי שיש לו הבנה רחבה בתחומים רבים כמו מחלות מקצוע, פיזיולוגיה תעסוקתית, היבטים משפטיים וחברתיים ועוד. רופאים תעסוקתיים עובדים בקופות חולים, מקומות עבודה ומכונים פרטיים ותפקידם המרכזי הוא להעריך אם עובד מסוגל להמשיך לעבוד במקום העבודה שלו, ואם כן באילו תנאים ביחס לכל בעיותיו הרפואיות מהן סובל הפונה.
מתי פונים לרופא תעסוקתי?
עובד יכול לפנות לרופא תעסוקתי מיוזמתו, או להיות מופנה לבדיקה כזו על ידי המעסיק שלו. פגישה עם רופא תעסוקתי יכולה להתקיים כחלק מבדיקה שגרתית, או בעקבות שינוי במצבו הרפואי של העובד שנובע ממחלה, תאונת עבודה וכדומה.
בדיקה תקופתית של רופא תעסוקתי
בדיקות תקופתיות אצל רופא תעסוקתי מתבצעות מטעם קופות החולים ומיועדות לעובדים שחשופים לחומרים שעלולים להיות מזיקים לבריאות. הבדיקות האלו מתקיימות כדי לאתר בעיות בריאותיות שהעובד יכול לפתח עקב מאפייני העבודה שלו, תנאי עבודתו וכו' ותפקידה לבדוק את כשירותו לעבודה.
במקרים אלו, הרופא התעסוקתי צריך לקחת בחשבון את תנאי ההעסקה של העובד (רעש, תהליכי עבודה, חשיפה לחומרים מסרטנים, מזג אוויר וכו') כדי לקבל החלטה בעניינו. לדוגמה, בעלי מקצוע שחשופים לקרינת רנטגן עקב עבודה בבתי חולים. בגלל ההשפעה המזיקה שיכולה להיות לקרני רנטגן על הבריאות, על רנטגנאים להגיע לבדיקות תקופתיות אצל רופא תעסוקתי.
בדיקה רופא תעסוקתי בעקבות שינוי במצב רפואי
עובדים או מעסיקים יכולים ליזום בדיקה של רופא תעסוקתי בעקבות שינוי במצבו הרפואי של עובד. שינוי כזה יכול להיות בעקבות תאונת עבודה, תאונת דרכים, פציעה, מחלה או שינוי אחר בנסיבות. במקרה כזה, רופא תעסוקתי צריך להגיע למסקנה – האם העובד יכול להמשיך לעבוד בעבודתו או לא.
לדוגמה, אדם שנפגע בתאונת דרכים ובעקבותיה לא יכול לעמוד במשך פרקי זמן ארוכים. במידה והעבודה של אותו עובד דורשת עמידה ממושכת, רופא תעסוקתי יכול לקבוע שהוא אינו כשיר לעבוד בעבודה זו, או להחליט שחייבים לאפשר לו לשבת במהלך היום.
דוגמה נוספת, אישה בהיריון שעובדת עם חומרים כימיים שעלולים לפגוע בבריאות העובר שלה. מדובר במצב זמני, ובכל זאת אותה אישה יכולה לפנות לרופא תעסוקתי כדי לקבל אישור להיעדר מהעבודה במהלך ההיריון, מה שיאפשר לה לקבל גמלה לשמירת היריון מהביטוח הלאומי.
בדיקה עקב החמרה במצב רפואי
הליך של "החמרת מצב רפואי" מיועד לאדם שכבר נקבעה לו נכות בביטוח הלאומי, אבל הוא טוען שיש שינוי לרעה במצב שלו ובעקבותיו, נפגע עוד יותר כושר העבודה שלו ומגיע לו לקבל גמלה גבוהה יותר. במקרה כזה, אותו אדם רשאי לפנות לרופא תעסוקתי עם פרוטוקול הוועדה שקבעה את אחוזי הנכות המקוריים שלו, ולצרף מסמכים רפואיים מקצועיים שמעידים שאכן יש החמרה במצבו הבריאותי.
אם הרופא התעסוקתי השתכנע שהדבר מוצדק, הוא יתן חוות דעת על כך שיש החמרה במצבו הרפואי של העובד. חוות דעת כזו היא תנאי הכרחי לכך שיתקיים דיון נוסף במצבו של העובד ותישקל האפשרות להגדיל את הקצבה שלו. עם זאת, צריך לציין שחוות דעתו של רופא תעסוקתי לא מחייבת ויכול להיות שהוועדה תגיע למסקנה שאין הצדקה לבצע שינוי.
סמכויות של רופא תעסוקתי
אם הגעתם לבדיקה של רופא תעסוקתי (כבדיקה שגרתית או בגלל אירוע כמו מחלה או תאונה) – בסמכותו לקבוע בחוות הדעת שלו באיזו מידה נפגע כושר העבודה שלכם, אם בכלל. רופא תעסוקתי יכול להנפיק לעובד אישור אובדן כושר עבודה מלא או חלקי, או אישור שקובע שהעובד יכול להמשיך לעבוד רק בהיקף עבודה נמוך יותר, או בכפוף לכך שיקבל הקלות או תנאי עבודה אחרים. בנוסף, יכול הרופא התעסוקתי לתת אישור מחלה לכל תקופת אובדן כושר העבודה ולציין אם מדובר באובדן כושר עבודה מלא או חלקי.
כמו כן, רופא תעסוקתי מוסמך להנפיק אישורים אחרים כמו ימי מחלה, המלצה להגדלת אחוזי נכות בביטוח הלאומי, אישור שהפגיעה בבריאותו של העובד נגרמה עקב רשלנות המעסיק (מסמך שיכול לשמש את העובד בתביעה נגד המעסיק) ועוד.
איך להתכונן לפגישה עם רופא תעסוקתי?
לחוות הדעת של רופא תעסוקתי יש משקל רב בתוצאה הסופית של תביעה לאובדן כושר עבודה וקבלת תגמולים מהביטוח הלאומי או מחברת ביטוח פרטית. לכן, צריך להגיע מוכנים לפגישה איתו.
לפני שתגיעו לרופא תעסוקתי, עליכם לגשת לרופאים מומחים שתחום העיסוק שלהם קשור לפגיעה שלכם. למשל, אם נפגעתם בגב – גשו לאורטופד ובצעו את כל הבדיקות הנדרשות. כלומר, כשאתם מגיעים לרופא התעסוקתי צריך להיות לכם את כל המידע מכל בעלי המקצוע הרלוונטיים.
חשוב שתציגו לרופא התעוסקתי את כל המסמכים הרפואיים שמעידים על הבעיה הבריאותית שאתם סובלים ממנה, ותדגישו באיזה אופן היא מונעת מכם להמשיך לעבוד כרגיל. למשל, אם מדובר בפגיעה ביד שמגבילה את היכולת שלכם להרים משקל כבד ואתם עובדים בתפקיד שמחייב מאמץ פיזי – חשוב להדגיש את זה בפני הרופא התעסוקתי.
חוות דעת של רופא תעסוקתי
חוות דעת של רופא תעסוקתי מבוססת על מסמכים רפואיים כמו תוצאות בדיקות וחוות דעת של רופאים אחרים. כמו כן, הרופא התעסוקתי ישאל את העובד על מצבו הבריאותי ועל תנאי העבודה שלו. במקרים בהם הרופא לא יכול לקבל החלטה על בסיס מסמכים ותשאול, הוא יכול לבצע בדיקה גופנית לעובד ולבקש ממנו לעשות בדיקות נוספות במקום אחר.
לאחר שכל המידע הרלוונטי יהיה ברשותו, יקבע הרופא התעסוקתי בחוות הדעת שלו את מידת הפגיעה בכושר העבודה של העובד. הרופא התעסוקתי יכול להגיע למסקנה שהעובד אינו מסוגל להמשיך לעבוד באופן זמני או קבוע, מלא או חלקי. כמו כן, הרופא התעסוקתי יכול להגיע למסקנה שלא התרחשה פגיעה ביכולת של העובד להמשיך לעבוד.
ערעור על חוות דעת של רופא תעסוקתי
אם קיבלתם מרופא תעסוקתי חוות דעת שאיננה לשביעות רצונכם ואתם חושבים שנעשה לכם עוול, במקרים מסוימים ניתן להגיש ערעור על חוות הדעת לרופא תעסוקתי מחוזי או ארצי, תלוי בנסיבות. אם זה המצב שאתם מתמודדים איתו, מומלץ לפנות לעורך דין שמומחה בתחום כדי לקבל ייעוץ משפטי שמותאם למקרה שלכם.
הגשת תביעה לביטוח הלאומי
חוות דעת של רופא תעסוקתי שמאשרת שאיבדתם את כושר העבודה שלכם מהווה בסיס להגשת תביעה לביטוח הלאומי כדי לקבל קצבאות שונות שמגיעות לכם, כמו קצבת נכות, קצבת ניידות ועוד. לתביעה צריך לצרף את חוות הדעת של רופא התעסוקתי, ומסמכים נוספים אשר תומכים בדרישה שלכם.
התביעה שתגישו תועבר לדיון של הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי. למרות שחוות הדעת של הרופא התעסוקתי תהיה מסמך מרכזי בדיון – החלטת הוועדה לא בהכרח תהיה תואמת את האמור בחוות הדעת. הביטוח הלאומי יכול לקבל כל החלטה, כולל לא לקבל את התביעה למרות חוות דעתו של הרופא התעסוקתי. במידה ואתם מרגישים מקופחים מהחלטה של הביטוח הלאומי שהתקבלה בעניינכם, ניתן להגיש ערר על ההחלטה בצירוף חוות הדעת של הרופא התעוסקתי.
הגשת תביעה לחברת ביטוח פרטית
חברות ביטוח מציעות כיסוי של אובדן כושר עבודה במסגרת קרן פנסיה או ביטוח מנהלים. מי שיש לו כיסוי כזה וכושר העבודה שלו נפגע, יכול להגיש תביעה לחברת הביטוח כדי לקבל קצבה חודשית עקב מצבו הבריאותי. לתביעה כזו יש לצרף את חוות הדעת של הרופא התעסוקתי, יחד עם מסמכים רלוונטיים אחרים.
מתי כדאי לפנות לעורך דין?
מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתביעות אובדן כושר עבודה כבר בתחילת התהליך. אפילו לפני הפנייה לרופא תעסוקתי, כדי להתייעץ עם עורך דין על מנת להתכונן נכון ולנווט את ההליך באופן מקצועי. כמו בכל פרוצדורה בירוקרטית אחרת, ליווי משפטי יכול להקל עליכם משמעותית ולעזור לכם להשיג את התוצאה המבוקשת.
במידה וכבר ניסיתם להגיש תביעה והיא נדחתה על ידי הביטוח הלאומי או חברת הביטוח, אל תאבדו תקווה. במקרים רבים יש מה לעשות, כולל הגשת ערעור על חוות הדעת של הרופא התעסוקתי, ערר על החלטת הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי או תביעה לבית המשפט נגד חברת הביטוח שדחתה את התביעה שלכם שלא כדין.
שאלות נפוצות
רופא תעסוקתי הוא רופא פנימי שיש לו הבנה מקיפה בתחומים כמו מחלות מקצוע, נהלי עבודה, תהליכים תעשייתיים ופיזיולוגיה תעסוקתית.
יש שני מצבים עיקריים בהם עובד צריך לפנות לרופא תעוסקתי: הראשון, מי שעובד בעבודה בה הוא חשוף לתנאים מזיקים או חומרים מסוכנים צריך להגיע לרופא תעסוקתי לבדיקה תקופתית. המצב השני הוא כאשר עובד סובל מפגיעה במצבו הבריאותי (עקב תאונת דרכים, תאונת עבודה, מחלה וכו') ובגללה הוא לא יכול לעבוד כפי שעבד קודם. רופא תעסוקתי יכול לתת חוות דעת שמאשרת את המצב, ועל בסיסה העובד יפנה לביטוח לאומי או חברת הביטוח ויתבע קצבה עקב אובדן כושר עבודה.
תפקידו של רופא תעסוקתי הוא להעריך את כשירותו של עובד לעבוד. רופא תעסוקתי מתמחה בזיהוי ומניעה של מחלות, התמודדות עם מצבים רפואיים שונים וטיפול במידת הצורך.
כן, רופא תעסוקתי מוסמך לתת לעובד ימי מחלה להיעדרות מהעבודה.
רופא תעסוקתי מוסמך לתת חוות דעת לפיה העובד יכול לעבוד רק בהיקף משרה חלקי ולכן, צריך לאפשר לו להפחית את שעות העבודה שלו.
יש לכם עוד שאלות בנושא רופא תעסוקתי? את בדיוק באמצע או לפני תהליך מול הביטוח הלאומי? כדי ליצור איתנו קשר על מנת לוודא שאתם תדעו את מלוא הזכויות המגיעות לכם מהגופים השונים על פי חוק
התקשרו עכשיו 072-3726298