מה זה קצבת שירותים מיוחדים?
קצבת שירותים מיוחדים, או בשמה המקוצר שר"ם, היא קצבה מאת המוסד לביטוח לאומי. הקצבה משולמת לאנשים שצריכים עזרה מהזולת בביצוע פעולות היום יום.
תוכן עניינים
שירותים מיוחדים - תנאי זכאות
לפי תקנות שירותים מיוחדים, כדי להיות זכאים לקצבת שירותים מיוחדים מביטוח לאומי – אדם צריך לעמוד בכמה תנאים מצטברים
גיל
הקצבה מיועדת למי שמעל גיל 18,
הזמן המאוחר ביותר שבו ניתן להגיש תביעה לקצבה הוא עד חצי שנה לאחר הפרישה לפנסיה, גיל 65 לנשים (יש לבדוק את הוראות המעבר) וגיל 67 לגברים. שימו לב, אם התביעה לקבלת הקצבה תאושר, התשלומים ימשיכו עד 120.
מגורים
מכיוון שמדובר בקצבה שמפצה על הצורך באדם שיעזור במטלות ובהתנהלות שוטפת בבית, היא לא מיועדת למי שמתגורר במוסד. לכן, אם מבקש הקצבה נמצא במוסד שנותן שירותים רפואיים, סיעודיים או שיקומיים, הוא לא יהיה זכאי לקצבת שירותים מיוחדים.
בנוסף, מי שמקבל קצבה צריך להיות תושב ישראל. ישראלים שנמצאים בחו"ל יכולים להמשיך לקבל קצבה למשך חצי שנה אחרי שיצאו מישראל, בתנאי שקיבלו קצבה במשך חודשיים רצופים לפני כן. אם השהות בחו"ל נדרשת מסיבה מסוימת, כמו קבלת טיפול רפואי או נסיעת עבודה מטעם מעסיק ישראלי, הביטוח הלאומי יכול להמשיך לשלם קצבה לתקופה של עד שנתיים.
נכות כללית
זכאות לשירותים מיוחדים לנכים תינתן למי שמקבל קצבת נכות כללית ונקבעה לו נכות רפואית בגובה של 40% לפחות. אפשרות נוספת, היא אדם שלא מקבל קצבת נכות, אבל נקבעה לו נכות רפואית של 75% ומעלה.
בדיקת תלות
כאמור קצבת שירותים מיוחדים ניתנת לאדם הזקוק לעזרנ בפעולות הבסיסיות, המוסד לביטוח הלאומי מבצע בדיקת תלות נקראת IADL – קיצור של Instrumental Activities of Daily Living, והיא בדיקה מורחבת שנהוגה החל משנת 2014. מדובר בתהליך שבודק עד כמה יכול אדם לבצע פעולות בסיסיות, ובאיזו מידה הוא תלוי במישהו אחר שיעזור לו לבצע אותן.
בדיקת התלות בודקת קודם כל באיזו מידה יכול אדם לעשות את חמשת הפעולות הבסיסיות הבאות:
● הלבשה
● רחצה
● הליכה בתוך בית
● שליטה על הסוגרים (שירותים)
● אכילה
רק מי שימצא שהוא זקוק לעזרה בפעולות אלה תבחן התלות שלנו בניהול משק הבית (החל משנת 2014) בעצם בוחנים באיזו מידה יכול אדם לבצע גם את הפעולות הבאות:
● להכין אוכל
● להפעיל מכשירי חשמל
● לטפל בניקיון/ ארגון הבית
● לקחת תרופות
● לעשות קניות
● להתמודד עם סידורים מוסדיים וכספיים.
הפעולות הנוספות שבודקים בשנים האחרונות מוסיפות עוד אוכלוסיות לאלו שזכאים לקצבת שירותים מיוחדים. למשל, כעת ניתן לבקש קצבת שירותים מיוחדים לחולי נפש (הסובלים מסכיזורפניה), חולים במחלות נוירולוגיות קשות (פרקינסון, ALS), מי שמתמודד עם מוגבלות שכלית ועוד.
זכאים נוספים בקצבה לשירותים מיוחדים
מעבר למי שעומד בכל התנאים שפורטו בחלק הקודם, יש מקרים בהם אנשים נמצאים במצב רפואי קשה, ולכן יכולים לקבל זכאות לקצבת שירותים מיוחדים. בין היתר, מקרים כאלו כוללים:
● אדם שמטופל בדיאליזה פעמיים בשבוע ויותר.
● אדם שעבר השתלת איברים כמו כליה, לב, לבלב, ריאה, כבד או שהתלת מוח עצם (זכאות לתקופה מוגבלת).
● חולי סרטן שמקבלים טיפולים מסוימים שמוכרים על ידי ביטוח לאומי כמזכים בקצבה זו.
גובה קצבת שירותים מיוחדים ביטוח לאומי
גובה הקצבה נקבע לפי מידת התלות שיש למי שמבקש את הקצבה באדם אחר, בהתאם להחלטה של הביטוח הלאומי.
- קצבה בגובה 50% – 1,527 ש"ח (החל מ2023 הקצבה עולה ל1,769 ש"ח): לאדם שצריך עזרה של אדם אחר בביצוע רוב הפעולות של חיי היום יום ברוב שעות היממה.
- קצבה בגובה 112% – 3,534 ש"ח (החל מ2023 הקצבה עולה ל3,887 ש"ח): לאדם שצריך עזרה של אדם אחר בכל הפעולות של חיי היום יום ברוב שעות היממה או שצריך השגחה קבועה מסביב לשעון.
- קצבה בגובה 188% – 5,641 ש"ח(החל מ2023 הקצבה עולה ל 6,205 ש"ח): לאדם שצריך עזרה של אדם אחר בכל הפעולות של חיי היום יום בכל שעות היממה.
- קצבה בגובה 235% – 7,168 ש"ח (החל מ2023 הקצבה עולה ל 7,884 ש"ח): לאדם שתלוי לחלוטין באדם אחר, או שצריך עזרה רבה במיוחד בכל הפעולות של חיי היום יום ובכל שעות היום וגם זקוק להשגחה קבועה.
הגשת תביעה לביטוח לאומי לקצבת שירותים מיוחדים
הליך הגשת בקשה לקצבה מהביטוח הלאומי נקרא גם "הגשת תביעה". כדי להגיש תביעה צריך למלא טופס הגשת תביעה לקצבת שירותים מיוחדים ולהעביר אותו למוסד לביטוח הלאומי. לטופס הזה מצרפים את כל המסמכים הרפואיים שתומכים בבקשה לקצבה ומדגישים את הקושי בביצוע פעולות יום יומיות.
בשלב הבא, מבקש הקצבה יוזמן לוועדה רפואית בה רופא מטעם הביטוח הלאומי יבדוק ויקבע אחוזי נכות ומידת תלות בזולת. יכול להיות שבדיקת התלות תיערך גם בבית של מבקש הקצבה באמצעות איש מקצוע מטעם הביטוח הלאומי.
לאחר מכן, רופא יחליט על רמת התלות של מבקש הקצבה באדם אחר. בהתאם למה שהחליט הרופא, יקבע פקיד התביעות של הביטוח הלאומי את סכום הקצבה החודשית שתשולם למבקש, אם תשולם. ההחלטה לגבי הזכאות, אחוזי התלות באחר וגובה הקצבה ישלחו למבקש בדואר.
תקופת זכאות לקצבת שירותים מיוחדים
מי שהתביעה שלו אושרה יכול להיות זכאי לקבל קצבת שירותים מיוחדים לצמיתות. יותר מזה, אדם יכול להיות זכאי לקבל קצבת שירותים מיוחדים רטרואקטיבית. זאת אומרת, המוסד לביטוח הלאומי יכול לשלם קצבה עבור זמן שכבר עבר.
בשביל שרופא של המוסד לביטוח בלאומי יאשר תשלום רטרואקטיבי נדרשים שני תנאים מצטברים: הראשון, שמדובר בתקופה של עד 6 חודשים לפני שהתחילו לשלם קצבה. השני, שאותו אדם היה זכאי לקבל קצבה גם בתקופה שחלפה, שעליה משלמים.
הטבות למקבלי קצבת שירותים מיוחדים
למי שזכאי לקצבת שירותים מיוחדים יכולות להיות גם הטבות אחרות מול רשויות וגופים ממשלתיים. בין היתר, הטבות כאלו כוללות הנחה בחשבונות מים וחשמל, פטור מהמתנה בתורים, זכות להעסיק עובד זר בסיעוד, פטור מתשלום למלווה בכניסה למקומות ציבוריים ועוד.
לדוגמה, מי שמקבל קצבת שירותים מיוחדים של 112% ומעלה, יהיה זכאי להנחה של 50% בחשבון החשמל בבית בו הוא מתגורר (עד לגבול צריכה מסוים שנקבע על ידי חברת החשמל).
בנוסף, מי שמקבל קצבת שירותים מיוחדים ויש לו ילדים מתחת לגיל 3, יהיה זכאי לתוספת לקצבה של 954 ש"ח עבור כל ילד, עם הגבלה של עד שני ילדים (זאת אומרת, תוספת מקסימלית של עד 1,908 ש"ח בחודש).
מסלול מהיר
המסלול המהיר מאפשר טיפול מזורז של 30 יום בבקשה לקצבת שירותים מיוחדים, במטרה לתת מענה לחולים במחלות קשות במיוחד.
מצבים רפואיים שמאפשרים טיפול מהיר כוללים:
● חולים במחלה ממארת במצב סופני או שמקבלים טיפולים אקטיביים.
● חולים ב-ALS שמקבלים טיפול באמצעות RILUTEK.
● חולי שחפת במצב קשה.
● מי שעבר השתלה של האיברים הבאים: כליה, לב, ריאות, כבד, לבלב או מוח עצם (זכאים לקצבה לתקופה של עד חצי שנה).
● חולים במחלות קשות או זיהומיות שמקבלים טיפולים אקטיביים.
● חולי דיסאוטונומיה משפחתית (FD).
עם הגשת הבקשה, רופא של ביטוח לאומי יחליט האם המבקש עומד בתנאים להליך מזורז. אם כן, תינתן עדיפות לטיפול בבקשה שלו ויוחלט האם יש צורך שהמבקש יגיע פיזית לביטוח לאומי כחלק מהליך בדיקת הזכאות לקצבה או לא.
ערעור על החלטת הביטוח הלאומי
מה קורה אם הגשתם תביעה לשירותים מיוחדים, אבל ההחלטה שקיבלו בביטוח הלאומי לא מתאימה לכם? חשוב שתדעו שיש מה לעשות. אם לא אושרה לכם הקצבה, או שאתם חושבים שאחוזי הקצבה שנתנו לכם לא הוגנים, אפשר להגיש ערעור על ההחלטה. שימו לב, אפשר ואפילו מומלץ להעזר בעורך דין כדי שייצג אתכם בתהליך.
החמרת מצב רפואי
במקרה שכבר הגשתם תביעה לקבלת קצבה והמצב הרפואי שלכם החמיר מאז – אתם יכולים להגיש בקשה לבדיקה מחדש. אפשר להגיש טופס בקשה לבדיקה מחדש למקבל קצבת שירותים מיוחדים, בתנאי שעברו לפחות 6 חודשים מהתביעה הקודמת. עם זאת, נציין שבמקרים מיוחדים בהם יש החמרה משמעותית מאוד במצב הבריאותי, רופא של הביטוח הלאומי יכול לאשר לבחון את הבקשה לבדיקה מחדש גם אם עדיין לא עברו 6 חודשים.