מהי גמלת סיעוד? המדריך המלא
באופן טבעי וכחלק מהתבלות והתבגרות הגוף בגיל השלישי, רבים מתחילים לחוות קשיים בתפקוד היומיומי הפשוט, אשר מעולם לא היה צורך להקדיש לו מחשבה טרם לכן. פעולות פשוטות כמו הליכה, אכילה ואפילו רחיצה יכולות להפוך להיות מורכבות, כך שייתכן ולא יהיה ניתן לבצע אותן באופן עצמאי.
לפיכך, ובהתאם לאופייה של מדינת ישראל כמדינה המעוניינת לתמוך בתושביה שהגיעו לשלב הזהב בחייהם, מציעה גמלת סיעוד מטעם המוסד לביטוח לאומי. גמלת הסיעוד מזכה במגוון שירותים שיכולים להקל באופן משמעותי את חייהם של מי שאינם מסוגלים לבצע את פעולות היומיום בכוחות עצמם ולאפשר להם התבגרות בצורה מכובדת בזכות סיוע טיפול ודאגה קבועים.
גמלת הסיעוד כוללת מספר מסלולים בהם ניתן לבחור בהתאם לרמת התפקוד של תובע הגמלה, דוגמת שעות טיפול אישיות בבית, שעות טיפול במרכזי יום לקשיש, שירותים שונים דוגמת שירותי כביסה, לחצן מצוקה ומוצרי ספיגה וכן מסלולים המשלבים בין שלושת סוגי השירותים הללו.
גובה קצבת הסיעוד יהיה לכל הפחות 1,408 שקלים ולכל היותר 6,146 שקלים, בהתאם לרמת הזכאות של התובע.
מי זכאי לקבל גמלת סיעוד?
כדי להגיש בקשה לקצבת סיעוד על התובע לענות על מספר דרישות, כאשר המרכזית שבהן היא היותו תושב ישראל בעת הגעתן לגיל פרישה. תובע שהיגר לארץ לאחר גיל הפרישה יוכל לקבל גמלת סיעוד רק במידה וההגירה זיכתה בסל קליטה או שהיא אירעה מתוקף חוק השבות.
בנוסף, על התובע להתגורר בבית או בדיור מוגן, ולא במוסד סיעודי או בית חולים שרוב הוצאותיהם ממומנות על ידי גופים ציבוריים דוגמת המועצה המקומית או משרד ממשלתי. מדובר תנאי סף להגשת הקצבה, אך אם מקבל גמלה אושפז בבית חולים בנסיבות שונות הוא יוכל להמשיך לקבל את הגמלה אף כשהינו בבית החולים למשך 30 יום מיום האשפוז. לבסוף, ולאחר השחרור מבית החולים, התובע יחזור להיות זכאי לקבלת גמלת הסיעוד כפי שהיה טרם האשפוז.
כמו כן, על התובע להיות זקוק להשגחה רפואית ולעזרה בפעולות יומיומיות, כאשר דרגת הצורך בעזרה תיקבע על פי מבחן התלות שמהווה בדיקת תפקוד של המוסד לביטוח לאומי. תובעים שעשויים לקבל הכרה באותה קצבה הינם תובעים שמוגדרים כזקוקים להשגחה צמודה או חלקית כדי לשמור על בטיחותם שלהם ושל שאר דיירי הבית, וכן זקוקים לעזרה בפעולות פשוטות ויום יומיות.
יתרה מזאת, על מגיש התביעה לגמלת סיעוד להיות בעל הכנסה פחותה מ-10,551 שקלים אם הוא יחיד ופחותה מ-15,826.5 כאשר מדובר בתובע החי בצמוד לבן או בת זוג. הכנסה גבוהה מזאת בשני המקרים תפחית את גובה הגמלה ב – 50% ויכולה אף למנוע זכאות אליה כליל.
זאת ועוד, אם התובע כבר מקבל קצבת שירותים מיוחדים, קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה בעלי דרגת נכות גבוהה, גמלה לטיפול אישי בנוסף לגמלת השגחה מאוצר המדינה או גמלת הטבה מטעם משרד הביטחון המקבילה לגמלת סיעוד, הוא לא יהיה זכאי לקבל גמלת הסיעוד. מנגד, שאר הקצבאות לא מונעות מתובע לקבל גמלת נכות כך שניתן לקבל אותה יחד עם קצבת זקנה למשל.
תהליך הגשת התביעה לגמלת סיעוד
תהליך הגשת התביעה לגמלה עלול להיות ארוך ומתיש וכולל המצאת והגשת מסמכים רבים הכוללים את מירב המידע הרפואי שניתן להשיג על התובע – ובכללו מידע אודות טיפולים רפואיים, אשפוזים ותרופות קבועות ומיוחדות שהתובע נוטל. בנוסף, יש לצרף לתביעה מסמכים המפרטים אודות ההכנסות של התובע במשך שלושת החודשים שקדמו לתביעה, וכן ייפוי כוח אם התביעה מוגשת על ידי אדם שאינו התובע עצמו, כתוצאה מהיעדר עצמאות.
את התביעה מגישים באתר המוסד לביטוח לאומי, וככל שיימצא שהתובע עונה על הקריטריונים הבסיסיים שהוצגו לעיל ייערך לו מבחן הבודק את מידת תלותו באחרים בתפקוד היומיומי ואת מידת ההשגחה לה הוא זקוק.
במרבית המקרים, קביעת רמת התפקוד נעשית על סמך המסמכים הרפואיים שהוגשו יחד עם התביעה ולכן יש להם חשיבות מכרעת, שכן לא יהיה שלב בו התובע עומד באופן פיזי מול הגורמים השונים במוסד לביטוח לאומי ומציג להם את קשייו והצורך בקצבה. רק במקרים בהם המוסד לביטוח ללאומי יכריע שלא ניתן לקבוע מה רמת התפקוד באמצעות המסמכים הרפואיים בלבד, תינתן אפשרות לבדיקה ביתית של התובע וגם זאת רק במידה ולא התאפשרה בדיקה טלפונית.
גובה גמלת הסיעוד
גמלת הסיעוד מחולקת ל – 6 רמות שונות הנקראות דרגות סיעוד כאשר הרמות מתחלקות על פי מספר הנקודות שנצברות במבחן התלות, אשר הניקוד בו מתבצע כדלקמן: יינתנו 0 נקודות עבור ביצוע מלא של אחת הפעולות, 0.5 נקודה עבור ביצוע חלקי ונקודה אחת עבור חוסר יכולת לבצע את הפעולה כלל. כמו כן, נבדק הצורך של התובעים בהשגחה של אדם אחר. בנוסף, בעבור כל רמה של תלות ניתן לבחור מספר אפשרויות למימוש הגמלה כסעד סופי.
הרמה הנמוכה ביותר נקבעת עבור מי שצבר סכום של 2.5 – 3 נקודות תלות במבחן התלות והיא כוללת אפשרויות לקבלת קצבה כספית בגובה 1,408 שקלים, קבלת 5.5 שעות טיפול אישי בבית או שירותי סיעוד במרכז יום, בקהילה וקבלת שירותים דוגמת לחצן מצוקה ושירותי כביסה. ישנה אפשרות לשלב בין קצבה כספית לשירותי סיעוד, בין אם בבית ובין אם במרכזי יום.
הרמה הגבוהה ביותר נקבעת עבור מי שצבר סך של 9.5 – 10.5 נקודות תלות בבדיקת התפקוד והיא מאפשרת קבלת קצבה כספית מקסימלית בגובה של 6,146 שקלים, קבלת 30 שעות טיפול בשבוע או קבלה של שירותים שונים דוגמת טיפול במרכז יום, מוצרי ספיגה וכדומה.
תובעים אשר זכאים לקצבה והינם בעלי הכנסה בגובה 10,551 – 15,827 ליחיד או 15,827 – 23,740 לזוג, יקבלו קצבה מופחתת ב – 50% מבחינת סכום הקצבה, ובהתאם לכך גם השירותים הנוספים המוצעים עבור כל רמה יהיו בכמות פחותה יותר ביחס של – 50%.
חשיבות ההסתייעות בייעוץ משפטי בתהליך
הליך הגשת התביעה עלול להיות ארוך ומסורבל ויכול להוביל לכדי חוסר אונים ותסכול רב עד לקבלת הזכאות המיוחלת, במיוחד כשלוקחים בחשבון את אופיים ומאפייניהם הייחודים של התובעים. אותו תסכול עלול לקבל משנה תוקף כאשר הליך התביעה מסתיים במפח נפש באם התביעה לא מתקבלת או כאשר נפסקת רמת זכאות נמוכה יותר מאשר התובע צפה. לפיכך, גדלה ומתעצמת החשיבות בהסתייעות בגורם משפטי מוסמך שמכיר את התהליך מקרוב יכולה לסייע במגוון מישורים.
ראשית, סיוע משפטי אשר מכיר את המערכת הביורוקרטית היטב ולכן בקיא בנבכי התהליכים ופרטי המסמכים שצריך להגיש. משכך, ביכולתו לחדד באופן הטוב ביותר אילו מסמכים להוסיף ואיך לנהל את התביעה בצורה שתחסוך זמן יקר ומשאבים כספיים ונפשיים לתובע.
שנית, בזכות היכרותו הקרובה של עורך הדין עם המערכת וכחלק מכך גם כיצד מתנהלים תהליכי קבלת ההחלטות, בזכות סיוע משפטי תובע יכול להגיש את התביעה בצורה שתשקף את מצבו לאשורו, ומכך גם בצורה שתגדיל את סיכוייו להגיע למימוש זכויות מלא עבורו.
לכן, פנייה לסיוע משפטי יכולה לתת שקט נפשי לתובע ולאפשר לו ולמשפחתו להפנות את מאמציהם להתמודדות עם הקשיים התפקודיים של התובע, ועם ההשלכות של אלו עליו ועל סביבתו הקרובה במקום לכתת רגליים במסגרת המאמץ בזירה הביורוקרטית.