נכות נפשית | כל המידע לשנת 2023
נכות נפשית – בשנים האחרונות נדמה שגברה והשתפרה משמעותית המודעות הכללית שלנו כחברה אודות מקרים של פגיעות נפש, ככאלו אשר לעתים מותירות סימן זהה אם לא גדול יותר על הסובל מהן מאשר פגיעות גופניות, כאלה שגלויות לכל ושניתן להבחין בהן ובהתאם להתאים עבור הסובלים מהן את המרחב הציבורי.
למרות זאת, מפתיע לראות כי כאשר מדובר על מודעות כלפי הזכויות שמגיעות לאותם פגועי נפש, כאלה הסובלים למעשה מנכות נפשית בשל מום מולד ו/או כתוצאה מחוויה טראומתית שהם עברו, עדיין מעטים מדי מודעים לכל אשר ניתן לקבל במסגרת אותה הכרה, כמו גם מהו התהליך להשגתה.
זו גם בדיוק הסיבה שבמאמר הקרוב נדון בעיקר באופן בו ניתן לקבל הטבות וזכויות עבור נכות נפשית, הכוללות קצבת נכות נפשית ומגוון הטבות נוספות.
תוכן עניינים
חקיקת עבר למען הסובלים מנכות נפשית
כאשר אנחנו בוחנים את האופן בו ממשלות העבר התייחסו לפגועי נפש, ניתן לראות כי הייתה הבנה מוקדמת ורציפה לאורך כל שנות קיומה של המדינה כי ישנם כאלו אשר לוקים בנפשם וזקוקים לסיוע בשל כך, בין אם כאמור מדובר בלקות שהתווספה להם כתוצאה מחוויות חייהם השונות, או בין אם שנולדו עימה.
דוגמאות לכך ניתן לשאוב מלא פחות מ- 5 חוקים שונים, אשר חלקם כמו חוקי יסוד כדוגמת חוק כבוד האדם וחירותו נוגעים לקריטריונים אשר על פיהם ניתן לאשפז פגוע נפש בכפייה, דרך חוק ביטוח לאומי אשר מכיר מלכתחילה בזכאותם של אותם סובלים לקצבה או סיוע חיצוני מצד גורמים ממשלתיים.
כמו כן, קיימים גם חוקים אחרים כדוגמת חוק טיפול בחולי נפש אשר מעגן את האופן בו יש לטפל באותם חולי נפש, בנוסף גם לחוק שיקום נפגעי נפש בקהילה וחוק ביטוח בריאות ממלכתי אשר בתוכם קיימים סעיפים שלמים העוסקים בדרך בה על הקהילה ומוסדותיה להתמודד ולאפשר לאלו הסובלים מנכות נפשית להשתלב עד כמה שניתן בחברה.
איזה סוגי נכות נפשית יש?
רבים נוטים להסיק כי נכות נפשית היא ערך אחד וזהה אשר אינו משתנה בין אדם לאדם. כלומר, כי לכל הנכויות הנפשיות יש הכרה זהה וגורמים זהים, כאשר האמת רחוקה מכך כמו יום מלילה.
לדוגמה, כאשר המוסד לביטוח לאומי בוחן את בקשתו של אדם להכרה בו כפגוע נפש, נעשית הבחנה ברורה בין תחלואה על רקע פסיכוטי. כלומר, כאשר יש לתובע הפרעה סכיזו אפקטיבית, או כאשר התובע סובל מסכיזופרניה או תסמונות אחרות מוגדרת אותה הפרעה כפסיכוטית בלבד. לעומת זאת, ישנה קבוצה שונה לחלוטין אשר מכילה בתוכה פתולוגיה נפשית כמו חרדה, דיכאון והפרעות שכיחות אחרות כמו פוסט טראומה או מאניה דיפרסיה.
בנוסף לכך, ראוי לציין כי חובת ההוכחה עבור הקבוצה האחרונה היא קשה ומורכבת יותר משמעותית לעומת הראשונה, כאשר רק לאחרונה עלו לכותרות מגוון סיפורים אודות בעלי פוסט טראומה אשר למרבה הצער פניותיהן נתקלו באוזניים ערלות אשר הותירו אותם מיואשים וחסרי מענה.
לכן, כפי שנרחיב בהמשך – חשובה במיוחד ההיעזרות בסיוע משפטי הולם כחלק מהגשת הפנייה, כזה שיכול להבטיח שכמות ההתנגדות שעלולה וצפויה לקום מצדו של המוסד לביטוח לאומי תהיה נמוכה ככל האפשר.
קבלת סיוע – משרד הבריאות או מהמוסד לביטוח לאומי?
בנוסף לכך, חשוב להבהיר כי בשל הקושי או המורכבות שקיימת בשל הוכחת הצורך או הזכאות לסיוע כלכלי בשל נכות נפשית, רבים בוחרים לקבל הכרה הקובעת כי הם בעלי נכות שכזו מצד פסיכיאטר מוסמך, כזה שביכולתו לאשר להם את קבלת סל השיקום של משרד הבריאות.
המשמעות היא שבאמצעות פנייה שכזו התובעים למעשה פועלים באפיק שאינו מערב את המוסד לביטוח לאומי, כאשר הסל מכיל בתוכו מגוון הטבות בנושאי דיור – הפניה ומימון חלקי של מוסד שיקומי / דיור מוגן, קבלת סיוע מחונך צמוד המלווה את פגוע הנפש. זאת בנוסף גם למגוון הטבות הנוגעות לתעסוקה או ליוזמות שקיימות לבעל הזכאות.
בנוסף לכך, לעתים כתוצאה מפנייה לקבלת סיוע מצד המוסד לביטוח לאומי ניתן לקבל גם כן את סל השיקום ממשרד הבריאות, שכן זו בסמכותה של הוועדה הרפואית של המוסד להעניק זאת.
זאת ועוד, כי ישנם מקרים חריגים כמו סכיזופרניה אשר בגינם ניתן לקבל זכאות ללא כל וועדה רפואית וללא זימון.
קבלת קצבה נכות נפשית מצד המוסד לביטוח לאומי
מנגד, על מנת לקבל סיוע מלא בדמות קצבת נכות בעבור נכות נפשית, יש לבצע תהליך תביעת קצבת נכות רגילה, עם התאמות רלוונטיות לפגועי נפש.
כלומר, ראשית התהליך היא בהצטיידות במסמכים רפואיים כדוגמת מכתבי סיכום מאשפוזי עבר וחוות דעת מצד פסיכיאטר המאשש את הצורך בקבלת סיוע ו/או בקיומה של נכות נפשית. לאחר מכן, צפוי התובע לקבל זימון לוועדה רפואית (אף על פי כי כאמור ישנם מקרים בהם המסמכים מספיקים בכדי לגבש החלטה גם ללא וועדה), כאשר מדובר בוועדה הרפואית לנכות כללית.
לאור בחינת הוועדה יפורסמו בתוך כ- 60 ימים מסקנותיה כאשר על מנת לאשר קבלת קצבת נכות על הוועדה לפסוק אחוזי נכות בגובה של 60% או נכות בגובה של 40% המורכבת ממספר ליקויים אשר אחד מהם הינו 25% לפחות, כאשר עבור עקרות בית ניתן לקבל הכרה בעבור נכות בגובה 50% בלבד.
לאחר קבלת אחוזי הנכות תתבצע הערכה על ידי פקיד תביעות אשר יקבע את דרגת אי כושר ההשתכרות כאמור אי כושר עבודה של התובע כתוצאה מהנכות, כאשר לאור זאת נעשים חישובים הן אודות רמת ההכנסה של התובע והן אודות האופן שבו הנכות מונעת או מגבילה אותו לעסקו במשלח ידו או להתפרנס ככלל.
דרגת אי כושר – גובה הפיצוי שניתנת בעקבות הנכות
או במילים אחרות, קבלת ההודעה בגין תביעתכם אשר תחשוף בפניכם גם את מידת אי כושר ההשתכרות שנפסקה בעניינכם, היא ההודעה שבה תוכלו לגלות מהו הפיצוי שנפסק לטובתכם אם בכלל, כמו גם דוח מטעם הוועדה הרפואית.
חשוב לציין, כי גם במידה ולא נפסקה לטובתכם קצבת נכות מאוד יכול להיות שניתן לקבל זכויות חלקיות שניתנות כתוצאה מהכרה בכם כבעלי נכות רפואית בכלל ונכות נפשית בפרט, כפרט שחשוב לדעת ולברר באותיות הקטנות של מכתב הוועדה, גם אילו נדמה שהוא שלילי.
כמו כן, מי שאינו מרוצה מההחלטה שנקבעה בעניינו יכול להגיש ערעור אודותיה במסגרת 60 ימים מקבלת התשובה, כאשר על פי חוק רק אילו קבעה הוועדה אחוזי נכות רפואית נמוכים מ- 80% ניתן להגיש ערעור אודותיה.
מנגד, לאור תקדימי בית משפט בשנים האחרונות הונגשה הגשת הערר גם בעבור פסיקות החוצות את רף ה- 80, כאשר מסגרת הזמן להגשתו עומדת על 90 ימים.
בנוסף על כך, בדומה לתהליכים זהים בהם מוגשת תביעה על רקע קבלת קצבת נכות, ניתן להגיש ערר על החלטת ועדת העררים לבית הדין האזורי לעבודה במסגרת 60 ימים מקבלת התשובה. לבסוף, אילו נדחו כל ערעוריכם השונים ניתן להגיש מחדש את תביעה להכרה מחודשת בתוך 6 חודשים, או ללא תקופת המתנה אילו חלה החמרה רפואית במצב המצדיקה בחינה מהירה של התובע.
נמצאים בתהליכי תביעה? עומדים לפני וועדה רפואית? פנו לייעוץ משפטי בהקדם!
בשל המורכבות הרבה שקיימת בבחינת כל מצב לגופו, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בפגיעה שאינה מוחשית כמו נכות נפשית, יש משקל רב עד מוחלט לשאלה האם התובע נעזר בסיוע משפטי בטרם הגיש את תביעתו, או שמא ניגש אליו בגפו אל מול הררי הבירוקרטיה שכרוכים בכך.
כלומר, אילו הנכם נמצאים בהליכי תביעה עתידי או מתמשך, לעצם ההתייעצות מבעוד מועד עם נציג משפטי בעל ניסיון והיכרות עם המוסד לביטוח לאומי ו/או עם משרד הבריאות – יש השפעה חסרת תקדים אודות ההחלטה שתתקבל בעניינכם.
הסיבה לכך היא עצם היכולת של אותו עורך דין, הן אם באמצעות התייצבות בוועדה בשמכם והן אם באמצעות מתן ייעוץ הולם – לאפשר לכם להבין טוב יותר את התהליך והיכן להימנע מטעויות קרדינליות אשר יכולות להשפיע לרעה על ההחלטה בעניינכם.
יתרה מכך, כאשר מדובר בעניין כמו קבלת קצבת נכות נפשית, כזו המאפשרת לתובע להיעזר בכלים אשר יהפכו את חייו לנוחים לאין שעור, עצם העלות של אותו ליווי בטלה בשישים אל מול הרווח שנוצר ממנו, כמו גם כי אותו רווח מתוגמל באופן ישיר בגובה הקצבה שנפסקת לתובע – כאשר לאור זאת מדובר למעשה במהלך המשתלם הן כלכלית והן אישית.
קבלת קצבה בשל נכות נפשית – מורכב אך אפשרי לחלוטין!
כפי שניתן להבין מן הכתוב לעיל, ניתן לקבל הכרה מצד המדינה בשל מצבי נכות נפשיים, כמו גם כי אותה הכרה מלווה לעתים רבות בפסיקת קצבה לטובת התובע, קצבה אשר שקולה לחלוטין לקצבת נכות רגילה – וכזו שיכולה לאפשר לבעל הנכות להשתלב בחברה ולהתמודד עם קשיו.
מנגד, על מנת לקבל את כל אשר מגיע לכם כחוק, מומלץ לצאת לתהליך זה באמצעות ליוויו המסור של עורך דין או נציג משפטי בעל ניסיון בענף, על מנת להבטיח שתוכלו להימנע מטעויות דרמטיות וכאלה שבאופן ישיר – ישליכו על המצב הבריאותי שלכם.
יש לכם עוד שאלות בנוגע לנכות נפשית? אתם סובלים מבעיה נפשית? מוזמנים לדבר איתנו משרד עורכי דין אולנק לינוי מומחים בתחום מימוש זכויות רפואיות.