חוק נפגעי עירוי דם | זכויות | הטבות
בשנות ה- 80 של המאה הקודמת מחלת האיידס, שכיום ידועה יותר בכינוי נגיף ה- HIV, הייתה מקור לדאגה ופאניקה רבה בקרב העולם המערבי, כאשר היעדר הידיעה אודות המחלה והכלים להימנע ולהתמודד עימה, הולידה טעויות רבות וכאלה אשר הותירו אנשים חולים במחלה שכידוע הינה חשוכת מרפא.
בהתאם ולאור זאת וכתוצאה מחקיקת חוק לפיצוי נפגעי עירוי דם, קיים כיום מענה בדמות פיצוי כלכלי הולם למי שנפגע כתוצאה מקבלת עירוי שהדביקו בנגיף, אשר גובה מקורבנותיו פרט לתלאות רפואיות ואישיות גם מחיר כלכלי כבד, מן הצורך ליטול תרופות כדרך קבע, או להסתייע במנגנוני תמיכה נפשית.
לכן, במאמר הקרוב נבאר ונרחיב אודות המעטפת שקיימת במסגרת ההתמודדות עם נגיף האיידס עבור נפגעי עירוי דם, כמו גם על סעיפי וקביעות חוק לפיצוי נפגעי עירוי דם.
מעטפת הסיוע לנפגעי עירוי דם
במסגרת הסיוע הכלכלי כתוצאה מן השגיאה העגומה, נקבע כי כל תובע אשר נקבע כי הינו זכאי לקבלת סיוע בדמות פיצוי כלכלי חד פעמי, יהיה זכאי בהתאם גם לקבלת קצבה קבועה. בנוסף, נקבע כי אילו התובע נפטר כתוצאה מהמחלה, שאחריו יוכלו לקבל בהתאם את הסיוע בכפוף לתנאים מסויימים.
כלומר, שאיריו של מי שנדבק בנגיף ה- HIV ושנפטר כתוצאה מקבלת עירוי דם שניתן בישראל במוסדות ציבוריים כדוגמת בית חולים ציבורי ו/או שירותי מד"א (מגן דויד אדום) ו/או שירותי בריאות ציבוריים כקופת חולים או על ידי רשות מקומית זכאיים לקבל סיוע גם הם. מנגד, הזכאות קיימת רק אילו העירוי שהדביק את הנשא ניתן בין השנים 1982 ועד לשנת 1986 כולל.
פיצוי לנפגעי עירוי דם עבור בני הזוג
בהמשך לכך, נפטר כתוצאה ממתן עירוי דם בן זוגו/ה של תובע, זכאי האלמן/ה לקבל קצבה העומדת על גובה 3,783 ש"ח. אותה קצבה גדלה בהתאם עבור כל ילד בשיעור של 540 ש"ח, כקצבה אשר ניתנת לתקופה של 3 שנים בלבד, כאשר אילו ישנם לבני הזוג ילדים משותפים הזכאות תישאר כל עוד הילד בחזקתם. מנגד, אילו האלמנ.ה נישאים בשנית, הזכאות מופסקת כתוצאה מכך.
פיצוי לנפגעי עירוי דם עבור ילדי הנפטר
על אותו משקל, במידה והוריו של תובע נפטרו כתוצאה מקבלת עירוי דם אשר הדביק את המנוח.ה בנגיף ה- HIV, לילדיו כל עוד עונים על הגדרת ילד על פי הגדרת המוסד לביטוח לאומי, קיימת זכאות לקבלת קצבה בשל פטירת הוריהם.
התנאים למימוש אותה קצבה מתקיימים אילו בן/ת הזוג של המנוח לא זכאי מתוקף היעדר הגדרתו כשאיר, כאשר גובה הקצבה עומד על 540 ש"ח בעבור כל ילד. לעומת זאת, אילו
מדובר בילד שהינו יתום, גובה הקצבה מזנק לכדי 4,324 ש"ח, עד לשלב בו הילד הופך לבגיר, כשלב בו הזכאות לקצבה מפסיקה.
פיצוי לנפגעי עירוי דם עבור הורים
לבסוף, גם להורי מנוח שנפטר כתוצאה מקבלת עירוי קיימת זכאות לקבלת קצבה בשל השגיאה ההרסנית, כאשר גובה הקצבה עומד על 1,351 ש"ח. הקצבה תיתנן למשך שנתיים ממועד התביעה, כאשר במידה ו- 2 הורי המנוח עודם בחיים הקצבה תתחלק ביניהם באופן שווה, ומנגד לאור פטירת אחד מהורי המנוח הקצבה תוענק במלואה להורה היחיד שנותר.
מחלת האיידס – מחלה שאפשר לחיות איתה!
חשוב לציין כי למרות העיסוק הענף במתן הקצבאות והפיצויים לאור פטירת נפגע עירוי הדם, כי כיום ובניגוד מוחלט למציאות שבה הודבקו אותם נפגעים, מחלת האיידס או נגיף ה- HIV הפך למצב רפואי שניתן לחיות איתו לחלוטין, וכזה שבאמצעות נטילת תרופות אפשר למזער ואף להעלים את השפעותיו כליל, ולכן – עתה נרחיב על מענה הפיצויים עבור נפגעי עירוי דם שעודם בחיים.
גובה הפיצוי לנפגע עירוי דם שעודנו בחיים – פיצוי חד פעמי
בהמשך לכך, בהתאם לאותם תנאי זכאות המצוינים טרם לכן, תובעים אשר נושאים את נגיף ה- HIV במסגרת השנים המצוינת זכאים לקבלת פיצוי חד פעמי. גובה הפיצוי עומד נכון לכתיבת שורות אלו על כ- 250,000 ש"ח, כאשר מדובר בסכום שנע בהתאם למדד על מנת להבטיח את משקלו הרב גם לנוכח תנודות בערך המטבע.
גובה הפיצוי לנפגע עירוי דם שעודנו בחיים – קבלת קצבה
כמו כן, כל מי שנקבע כי הינו זכאי לקבלת הפיצוי החד הפעמי זכאי בהתאם גם לקבלת קצבה כתוצאה מהנזק הרפואי שנגרם לו. גובה הקצבה עומד על שיעור של 5,405 ש"ח אשר ניתנים לחולה ישירות בנוסף לקצבה שניתנת לסובבים את החולה שחיים עימו.
כלומר, עבור בן/ת זוג שמתגורר עם החולה ניתנים בנוסף לקצבה הראשונית גם 1,351 ש"ח, כאשר עבור כל ילד שקיים לחולה (עד להגבלה של 3 ילדים) ניתן פיצוי בגובה 540 ש"ח.
כיצד ממשים את הזכאות לקבלת פיצוי עבור נפגעי עירוי דם?
על מנת להבטיח כי תקבלו את שאתם זכאים לו על פי חוק, יש להגיש תביעה ייעודית לקבלת פיצוי עבור נפגעי עירוי דם בסניף המוסד לביטוח לאומי, כאשר לנוכח מילוי הטופס תועבר תשובה סופית לתובע. כמו כן, בהינתן מחלוקת או חוסר שביעות רצון מאשר נקבע ניתן להגיש תביעה לערכאת בית הדין האזורי לעבודה, שעל פסיקתו ניתן לערער ברשות לערכאה מעליו שהינה בית הדין הארצי לעבודה.
נפגעי עירוי דם? פנו לייעוץ משפטי בהקדם!
אף על פי שהוכחת קיומו של נגיף HIV או קיומה של מחלת האיידס היא עניין פשוט רפואית להוכיח, לעתים רבות עלולה להתקיים מחלוקת עזה בין נציגי המוסד לביטוח לאומי לבין
תובע, בעיקר לנוכח היעדר מסמכים או ראיות כי ההידבקות במחלה מקורה אכן בישראל ותחת התנאים שמוכרים בחוק עצמו.
לכן, אילו אתה או מי מבין קרובייך נפגע כתוצאה מעירוי דם שעונה על הקריטריונים אך מתקשה להוכיח זאת מול הרשויות השונות, מומלץ במיוחד לפנות לליווי משפטי מטעם עורך דין הבקיא בתחום מימוש זכויות רפואיות ומודע לנהלי ותהליכי המוסד לביטוח לאומי, על מנת להבטיח שתמצו את זכויותיכם עד תום, במיוחד בסיטואציה כדוגמת נפגעי עירוי דם, אשר הנזק שנגרם להם מקורו במוסד מדיני וללא כל אשמה מצידם.
היתרון שבהיעזרות בנציג משפטי נובעת לא רק מן הניסיון הרב שיש לו, אלא גם מיכולתו לחזות ולטוות את הדרך הנכונה והאידיאלית עבורכם כתובעים להפיק את מרב הסיוע הכלכלי לו אתם זכאים, וכזה שיאפשר לכם ולכלל התא המשפחתי שלכם להתמודד עם הנזק הרפואי על הצד הטוב ביותר ובהקדם האפשרי.
אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר לייעוץ, חייגו עכשיו לטלפון 072-3726298 או להשאיר שם וטלפון בטופס צור קשר שלמטה.