פוליו | זכויות חולי פוליו | הטבות חולי פוליו 2022
מגפת הפוליו נדמית כהיסטוריה רחוקה היום עמוק לתוך המאה ה- 21, כשבקלות ניתן לשכוח שמדובר במחלה שהיטלה אימים על מרבית העולם ובעיקר על הורים לילדים צעירים שחששו שהיקרים להם מכל עלולים לאבד שליטה ויכולות מוטוריות לכל חייהם הבוגרים.
לכן, חשוב במיוחד להבהיר ולבאר את זכויותיהם של אותם נפגעי פוליו, מה חוק לפיצוי נפגעי פוליו אומר, האם מחלת הפוליו חזרה למחוזותינו, וכיצד ניתן להיערך בצורה המשפטית והרפואית לתלאות המחלה השונות, כדי להגן על היקרים לנו מכל.
מהי מגפת הפוליו?
מחלת הפוליו, או כתרגום שמה מלטינית לעברית כ- מחלת שיתוק ילדים, היא מחלה שבמסגרתה נפגעת מערכת העצבים של הילד כתוצאה מחשיפה לנגיף הפוליו. מדובר במחלה שהועברה מאדם לאדם דרך הפרשות הצואה, ולכן מועדת לפורענות במיוחד עבור ילדים.
פוליו תסמינים
סימפטומים של המחלה לא מופיעים אצל חלק ניכר מהחולים בה, כאשר במידה וחודר הנגיף למחזור הדם מתחילה פגיעה מערכתית במערכת העצבים המרכזית, כשנפגעים נוירונים מוטורים שמובילים לחולשה ושיתוק. סוגי הפגיעה משתנים בהתאם לסוג נגיף הפוליו שנתקל בו החולה, כשהפגיעה הנפוצה ביותר היא פגיעה מוטורית ולא סימטרית בגפיים, כשמקרי מוות היו בעבר שכיחים במיוחד, בעיקר לנוכח שיתוק סרעפת ושרירי נשימה.
כלומר, מפגיעה בעמוד השדרה עלול החולה לאבד יכולת לנוע ולפעול באורח תקין, כשלעתים כתלות בזן המחלה ממנו סובל החולה, המחלה יכלה להוות סכנת חיים. כמו כן, כיום רק זן 1 קיים ויש עשרות בודדות של מקרים שלו בציבור, כשזן 2 ו- 3 הוכחדו לחלוטין כתוצאה מן החיסון.
חיסון פוליו – סופו (כמעט) המוחלט של נגיף הפוליו
מחלת הפוליו ליוותה את האנושות עוד מימי הפרעונים במצרים, כשציורי קיר חשפו דמויות של אנשים שנאלצו להיעזר במקלות ולהיתמך בסובבים על מנת להתנייד מגיל צעיר. בהתאם, לאור פיתוחי המדע באמצע המאה ה- 18, הצליחו לראשונה מדענים לבודד ולאחר מכן להתמודד עם נגיף הפוליו עד כדי יצירת חיסון שמאפשר הכחדה חלקית וכמעט מלאה של המחלה עצמה.
השפעת החיסון הייתה דרמטית והובילה לצמצום משמעותי של מקרי תחלואה חדשים, כלומר ולדוגמה אילו מפוליו ב-1988 חלו מדי שנה כ- 400,000 חולים, כיום הנתון עומד על מספר עשרות בודדות.
מנגד, תופעה נדירה במיוחד במסגרת החיסון והזרקת חיסון פוליו מוחלש הובילה לכך שלעתים גם מחוסנים שלא חלו בפוליו לפני החיסון, חלו בפוליו כתוצאה מהחשיפה עצמה
לנגיף, או שמחוסנים טריים הדביקו את סובביהם בפוליו. מנגד, כיום לאור מתן תרכיב מומת לפני מתן חיסון פוליו מוחלש, כדי למנוע הדבקת המחוסנים ו/או סביבתם.
לכן, כאשר מדברים על נפגעי מחלת הפוליו, חשוב לזכור גם את קבוצת נפגעי חיסון פוליו, כקבוצה שזכאית לאותן זכויות בדיוק כמו חולים שקיבלו את המחלה כדרך הדבקה סטנדרטית, שכן הם סובלים וחווים את אותם תסמינים בדיוק.
חוק פיצוי לנפגעי פוליו
המענה החקיקתי שניתן לחולי פוליו מתחלק להתייחסויות כחלק מחוק ביטוח בריאות ממלכתי, אשר קבע שלחולי פוליו ואלו שחוו פוליו כמחלה, זכות לקבלת סיוע והשתתפות ברכישת אביזרים או ציוד ומכשור רפואי הנדרשים להם כתוצאה מהגבלות המחלה, גם אילו אלו אינם נכללים באשר מכסה סל שירותי בריאות.
לדוגמה, מכשירי הליכה ייעודיים, רכישת ציוד הליכה רלוונטי (במיוחד עבור ילדים) ומכשירי ניידות ממומנים בצורה ישירה על ידי משרד הבריאות. כמו כן, נפגעי פוליו וכאלו שחוו פוסט פוליו זכאים לקבלת טיפול במרכז ייעודי המותאם לצרכיהם.
פוסט פוליו (Post Polio Syndrome) היא תסמונת בה לאחר בין 40 ל- 50 שנים מהמחלה הראשונית, המחלה חוזרת ומובילה לירידה נוספת ביכולת המוטורית של החולה וכישוריו הפיזיולוגיים. החזרה מתבטאת גם בחוויה עצבית ונפשית קשה לעת הצורך להסתגל פעם נוספת לירידה בתפקוד, כשאין טיפול תרופתי שנמצא כיעיל, אלא רק טיפול משלים על מנת להפחית מתסמיניה ומשקלם.
בנוסף וחשוב מכך, בשנת 2007 חוקק חוק פיצוי לנפגעי פוליו התשס"ז-2007 שקובע שבעלי נכות כתוצאה ממחלת הפוליו זכאים לפיצוי חד פעמי יחד עם קצבה חודשית או מענק בהתאם למידת ההגבלה שנסובה להם כתוצאה מהחשיפה לנגיף הפוליו.
חוק לפיצוי נפגעי פוליו קובע מנגד תנאים שבקיומם ניתן לקבל את הפיצוי, כשרק המשתייכים לקבוצות הבאות זכאים לקבלת הסיוע המצוין:
- תושבי ישראל שחלו בפוליו בישראל בין 1.2.12 – 1.3.15
- תושבי ישראל שחלו בחו"ל ונותחו בישראל בגלל מחלת פוליו עד ה- 1.1.70.
בנוסף, פסיקות בג"ץ בעבר קבעו שנפגעי פוליו שחלו טרם קום המדינה זכאים לפיצוי אילו חלו בגבולות ישראל בהתאם להסכם שביתת הנשק בקפריסין בסוף מלחמת העצמאות.
גובה הפיצוי החד הפעמי
כאמור, ניתן לקבל בשל מחלת הפוליו פיצוי חד פעמי על מנת לסייע לחולה להתמודד עם נזקי המחלה. גובה הפיצוי משתנה לנוכח אחוז הנכות שנקבע לתובע בהתאם לקביעת הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי לנוכח מחלת פוליו.
נכון לכתיבת שורות אלו גובה הפיצוי הינו 63,035 ש"ח עבור בעלי נכות של עד 74%, 126,075 ש"ח עבור בעלי נכות בשיעור של בין 75% ל- 94%, ולבסוף – 151,289 ש"ח עבור בעלי נכות של למעלה מ- 95%.
הפיצוי מועבר באמצעות 2 תשלומים בגובה זהה, כשהראשון מועבר ישירות עם אישור הקצבה על ידי המוסד לביטוח לאומיו השני משולם שנה מאותו מועד.
גובה הקצבה הקבועה כחלק מחוק לפיצוי נפגעי פוליו
כדי לסייע לנפגעי פוליו באופן רציף ותכוף יותר מאשר מענק חד פעמי, ניתן לקבל קצבת נכות קבועה מדי חודש. תנאי הסף לקבלת הקצבה הוא קביעת הוועדה כי לתובע קיימת נכות רפואית ו/או קושי בניידות העולה על שיעור של 20%. כמו כן, במידה ונקבעה לתובע מידת מוגבלות שאינה 100%, גובה הפיצוי שיינתן לו הוא כחלקה היחסי של הקצבה בהתאם לאחוזי הנכות שנפסקו.
כמו כן, אילו נפגע פוליו שכבר זכה לסיוע חווה בשלב מאוחר יותר פוסט פוליו והתעוררות מאוחרת של החמרה בתסמיני המחלה, הוא זכאי לדרוש בחינה מחודשת של מצבו על מנת להתאים את שיעור הקצבה שנפסק לטובתו. כשבנוסף, חשוב להבהיר שבמסגרת חוק פיצוי נפגעי פוליו לא נפגעת זכאותו של אדם לקצבאות אחרות שהוא זכאי להן.
הגשת תביעה לקבלת קצבה ממחלת הפוליו
בנוסף, לבעל נכות כתוצאה ממחלת הפוליו עומדות 2 אפשרויות על מנת לקבל את שמגיע לו על פי חוק, כשביכולתו לקיים מסלול הכרה בנכות כללית שבמסגרתו יוכל לקבל קצבת נכות כללית וכל הנלווה לה. ומנגד, יכול הוא לדרוש הכרה בפוליו כמחלה מקצועית אילו נחשף לנגיף כחלק מעיסוקו ומשלח ידו, כשלאור זאת הקצבה שתינתן לו תהיה קצבת נכות לנפגעי עבודה.
חשיבות ההסתייעות בליווי משפטי כחלק מהגשת התביעה
כפי שאפשר להבחין, תביעת פיצויים לנפגעי מחלת הפוליו היא הכרחית על מנת להבטיח שאלו שנפגעו ממחלה ומגפה שהדביקה מאות אלפים מדי שנה – יזכו למענה הוגן ומלא על מנת להתמודד עם חייהם באורח תקין ובריא עד כמה שניתן.
לכן, על מנת להבטיח שתמצו את זכויותיכם עד תום כחלק מהתמודדות אל מול המוסד לביטוח לאומי ושתגישו את כלל ענייניכם הרפואיים כהלכה ובהתאם לשינויים הרגולטוריים המתעדכנים מדי כמה זמן, מומלץ במיוחד לגשת למהלך כזה לאחר שהצטיידתם בסיועו וליוויו המשפטי של עורך דין מומחה שיוכל לבאר לכם את אשר אתם זכאים לו, ולנהל את עניינכם אל מול הרשויות.
נפגעי פוליו? קרובים של חולי פוליו לשעבר? צרו קשר עוד היום!
לסיכום, אילו סבלתם מפוליו בעבר או מי מבין קרוביכם סבל ממנו בעבר או בהווה, אנו מזמינים אתכם בהקדם ליצור עמנו קשר כדי שנוכל לסייע גם לכם למצות את כל שמגיע לכם בהקדם האפשרי, ולהבטיח שתזכו למענה הרפואי הטוב ביותר למצבכם הרפואי.
אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר לייעוץ, חייגו עכשיו לטלפון 072-3726298 או להשאיר שם וטלפון בטופס צור קשר שלמטה.