המדריך השלם לתביעת קצבת נכות מהביטוח הלאומי - צעד אחר צעד
- הכנת רשימה של בעיות רפואיות – חשוב להכין רשימה של כל הבעיות הרפואיות הקיימות. בעיות רפואיות שונות יכולות לצבור אחוזי נכות נוספים. שלב זה מהווה את הבסיס עליו נבנה את הגשת התביעה לקצבת נכות.
- השוואת הבעיות הרפואיות לתקנות הביטוח הלאומי – לא כל הבעיות הרפואיות מזכות באחוזי נכות. בשביל להבין מהן הבעיות הרפואיות בגינן ניתנים אחוזי נכות אשר נלקחים בחשבון בעת קביעת זכאות לקצבת נכות כללית, נדרש לבחון את תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה, תשט"ז 1956) אל מול הבעיות הרפואיות שהועלו בשלב א'.
- איסוף חומר רפואי רלוונטי התומך בבעיות הרפואיות (תיעוד בעיות רפואיות) כאשר מגישים את התביעה לביטוח הלאומי לא מספיק לציין מהן הבעיות הרפואיות, אלא גם לתמוך בקיומן ובחומרתן באמצעות תיעודים רפואיים עדכניים. תיעודים רפואיים יכולים להיות סיכומי ביקור אצל הרופא (ועדיף רופא מומחה), בין אם מדובר ברופא של קופת חולים או פרטי, תוצאות בדיקות, תרופות, צילומים וכו'. את כל אלה, כדאי לרכז במקום אחד ולהגישם ביחד עם התביעה לקצבת נכות. שלב זה הינו שלב קריטי וחשוב להצלחת ההליך ומומלץ לא להקל ראש בהכנתו.
- מילוי טפסים של הביטוח הלאומי – לאחר שכל התיעוד הרפואי נמצא בידך, נדרש למלא את טופס "תביעה לקצבת נכות כללית,ובקשה להענקה מטעמי צדק" (טופס 7801). את הטופס יש למלא בדייקנות שכן מסירת מידע לא נכון, או הסתרה של מידע, עלולות להביא למאסר או לתשלום קנס.
בנוסף, המוסד לביטוח לאומי מבקש מסמכים נוספים. כך לדוגמא, עובד שכיר נדרש לספק את 15 תלושי השכר האחרונים (או אישור המעסיק על תקופת העסקה ושכר). מנגד, עובדים עצמאים חייבים להצהיר על השינויים בעבודתם והכנסתם עקב הנכות, ולהגיש את השומות האחרונות. עצמאים ועובדים שכירים כאחד נדרשים להצהיר על כל הכנסה אחרת. - הגשת התביעה לקצבת נכות – את כל המסמכים והתיעוד הרפואי, ביחד עם הטפסים הנדרשים על ידי המוסד לביטוח לאומי, יש להגיש יחדיו. ישנן מספר דרכים להגיש את הבקשה וניתן להגישה אונליין דרך אתר המוסד הביטוח הלאומי, בסניף הביטוח הלאומי, בדואר או בפקס. ניתן לבצע את הליך הכנת התביעה והגשתה באמצעות איש מקצוע ובייצוג.
מכאן והלאה, הטיפול עובר לידי המוסד לביטוח לאומי. ראשית, פקיד המוסד בוחן את התביעה ואת המסמכים. הוא מוודא שכל המסמכים הוגשו ושכולם כתובים כנדרש. בשלב השני, תיק התביעה עובר אל רופא מטעם המוסד לביטוח לאומי. הרופא בוחן, בין היתר, את ההצהרה של התובע אל מול הממצאים הרפואיים. לעתים, בכדי להבין את המצב הרפואי בצורה טובה יותר ואת יחליט לאילו ועדות רפואיות יש צורך לזמן התובע לשם המשך בירור התביעה. - זימון לוועדה רפואית – כל ליקוי רפואי שבגינו הוגשה התביעה (ותועד בתיעה) יבחן בוועדה רפואית (לרוב בנוכחות התובע) , כלומר לרוב יתקיימו כמה ועדות רפואיות, לעיתים בימים שונים. לעתים, יבקשו הרופאים מסמכים רפואיים נוספים לשם הבהרות. כדאי להתכונן מבעוד מועד לוועדה. על מנת להתכונן בצורה מיטבית, אנו מציעים להכין רשימה של כל הבעיות הבריאותיות מלווה בהסברים, כיצד הבעיות הרפואיות משפיעות על תפקודך, שכיחות הבעיה ועוד. כמו כן, חשוב לקחת את כל החומרים הרפואיים והעתקים של החומרים הרפואיים ביחד איתך אל הוועדה. חשוב מאד להגיע אל הועדה הרפואית מוכן, משך הועדה הרפואית הינו מספר דקות בלבד וכל קביעה עשוי להיות קריטית להמשך ההליך.
לאחר קביעת הנכות הרפואית יתכן ותתקיים ועדה רפואית בפני עובדת סוציאלית על מנת שזו תעריך את דרגת אי כושר עבודה - קבלת החלטה בדבר הבקשה – כעת, לאחר שכל המידע מצוי אצל המוסד לביטוח לאומי, תתקבל ההחלטה בדבר התביעה לקצבת נכות. יש לזכור שקצבת נכות תנתן רק בהתקיים התנאים הבאים:
• נקבעה נכות רפואית ברמה של 60% לפחות. במידה ולא נקבעה נכות ברמה של 60% לפחות, נקבעה נכות בשיעור של 40% לפחות, ובמקביל, נקבעה נכות רפואית על סמך בעיה אחרת ברמה של 25% לפחות
• נקבעה דרגת אי כושר עבודה בשיעור של, לכל הפחות, 60% - ערעור – במידה ונקבעו אחוזי נכות ודרגת אי כושר נמוכה מהמצופה, ניתן לערער על החלטת המוסד לביטוח לאומי לפני הוועדה לערערים. את הערעור ניתן להגיש תוך 60 יום מיום ההחלטה. חשוב לזכור– וועדת הערעורים יכולה לעלות את אחוזי הנכות ודרגת אי כושר לעבודה, להשאירן כמו שהן. אם הועדה שוקלת להפחית תינתן לתבוע הזכות לבטל את הערעור..
הכנת רשימת מצבים רפואיים
השוואת המצבים הרפואיים לתקנות ביטוח לאומי
איסוף חומר רפואי רלוונטי
מילוי טפסים של הביטוח הלאומי
הגשת תביעה לקצבת נכות
בדיקת וועדה רפואיות
קבלת החלטה
ערור במידת הצורך
*מאמר זה נכתב כשירות לציבור ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי הליך נכות כללית הינו הליך סבוך ומורכב ומומלץ להיוועץ עם איש מקצוע בטרם נקיטת הליכים.