אז מה זה בעצם טרשת נפוצה?
טרשת נפוצה היא מחלה כרונית הפוגעת בתפקוד העצב ובכלל מערכת העצבים, כאשר מדובר במחלה אשר זיהוי מוקדם שלה מאפשר לחולה להתמודד בצורה טובה לאין שאור עם תסמיניה השונים, כמו גם להנות מאורח חיים ואיכות חיים טובה יותר, כאשר משקלה של המחלה ותסמיניה השונים מוקטן ככל הניתן.
לכן, לאור היותה של מחלה זו משנת חיים וכזו המצריכה מן החולים בה מודעות מוגברת לתסמינים השונים ולדרכי הטיפול הקיימות בעבורם – במאמר הקרוב נרחיב אודות טרשת נפוצה כמו גם – כיצד ניתן לגלותה בהקדם.
מקור המחלה
בהמשך לכך, המקרה הראשון של טרשת נפוצה הידוע למדע התרחש במהלך המאה ה- 15 בהולנד, כאשר עברו לא פחות מ- 400 שנים לאחר מכן עד שהצליחו נוירולוגים צרפתיים לאבחן את המחלה ולשים לה סימנים שלאורם אובחנו חולים שהתלוננו על רעד, דיבור מקוטע וניסטגמוס (- תנועה לא רצונית וחסרת שליטה של העיניים) כחולי טרשת נפוצה.
מה קורה במסגרת טרשת נפוצה?
בנוסף לכך, הסיבה שלשמה סובלים חולי טרשת נפוצה מבעיות במערכת העצבים שלהם לא נובעת ממקור חיצוני או מחשיפה לחומר חיצוני, אלא מדובר בתקיפה עצמית של מערכת העצבים על ידי המערכת החיסונית.
כלומר, תאי דם לבנים אשר מטרתם היא לתקוף ולהשמיד איומים חיצוניים לגוף כדוגמת מחלות או זיהומים, מזהים חלקים תקינים ומתפקדים במערכת העצבים המרכזית כחומרים זרים לגוף וכאלה שיש להתמודד עימם, כאשר מדובר בפגיעה אשר השלכתה היא פגיעה באזורים רגישים במוח אשר משליכים גם על מערכת העצבים.
לאחר מכן, ככל שהמחלה מתפתחת מוחמר המצב כשעוד גורמים בגוף האדם נרתמים לטובת "המאבק" במערכת העצבים, עד כדי לבסוף שחרור חלבונים הרסניים אשר פוגעים במיאלין, כתופעה אשר נהוג לכנות דימיאלינציה.
תסמינים של טרשת נפוצה
בנוסף לכך, לא רק ב- 3 התסמינים שהזכרנו קודם מסתכמות השפעותיה של טרשת נפוצה, כאשר מדובר במחלה אשר פוגעת בכל מערכת העצבים, כאשר מדובר באופן טבעי בפגיעה בחושים השונים.
פגיעות מוטוריות
כלומר ולדוגמה, במסגרת טרשת נפוצה שכיח לראות פגיעות מוטוריות אשר מפריעות לסובלים מן המחלה להתנהל במרחב ולנוע, כאשר מדובר לעתים בפגיעה אשר מחמירה עד כדי כך שהחולים בה הופכים לנכים הזקוקים לסיוע וטיפול חיצוני, כאשר קיים הצורך לפעול למען מימוש זכויות רפואיות על מנת להבטיח כי החולה יוכל להמשיך לתפקד כראוי.
פגיעות בראייה
בנוסף לכך, פגיעות עיניים הן שכיחות במיוחד במסגרת טרשת נפוצה, כאשר כל עיבוד התמונה על ידי העין ושליחתו למוח הופכת למורכבת יותר, כלומר – התהליך אינו חלק וקל כפי שהיה, כאשר הקושי לראות מעייף חולים רבים כמו גם כי התמונה, כלומר הראייה של החולים, הופכת למטושטשת ואף לכדי עיוורון, בין אם הוא קל, חלקי, מלא בעין אחת, או בשתיהן.
קושי נפשי ופגיעה בתפקוד מיני
כמו כן, עוד תסמין של טרשת נפוצה אשר נובע מפגיעה בגזע המוח והרס המיאלין, הוא התדרדרות ביכולתם של חולי טרשת נפוצה לשלוט ברגש, כאשר חולים רבים מלינים על דיכאון, החל מדכדוך קל ועד כדי דיכאון עמוק שיכול להתבטא גם במחלות ומפגעי נפגש אחרים. מנגד, בשל היעדר היכולת לשלוט ברגש לעתים ישנם גם פרצי אופוריה או שמחה אשר אינם לוגים או מקורם בסיבה מובהקת, אשר מקורם גם הוא בפגיעה בגזע המוח.
בנוסף לכך, חולי טרשת נפוצה זכריים צפויים לעמוד בקושי מסוים בקיום יחסי אישות, כאשר התסמין העיקרי הוא אין אונות.
כיצד מאובחנת טרשת נפוצה?
כמו כן, חשוב להבהיר כי אין אבחון ייחודי וחד משמעי על מנת לאבחן אדם כסובל מטרשת נפוצה, כאשר היעדר הבדיקה החד משמעית מקשה כאמור גם על סובלים מתסמיני הטרשת הנפוצה לעתים במסגרת מימוש זכויות רפואיות כחלק ממאבקיהם אל מול גורמים במוסד לביטוח לאומי ו/או במשרד הבריאות.
לעומת זאת, כחלק מהתהליכים הרפואיים אשר ננקטים על מנת לאשש כי אדם סובל מטרשת נפוצה, במידה ועולה חשש במסגרת בדיקה אצל רופא בקהילה על רקע בחינה גופנית כי המטופל עלול להיות חולה בטרשת נפוצה, יופנה המטופל לנוירולוג להמשך בירור.
לאחר מכן, במסגרת הנוירולוג נעשות בדיקות דם, בדיקות MRI, כמו גם בדיקת נוזל מוחי שדרתי, על מנת לבחון את מצבה של מערכת העצבים בגוף, כאשר על מנת להצביע באופן וודאי על קיומה של טרשת נפוצה יש לרוב להמתין ל- 2 אירועי איבוד מיאלין פנימי, כאשר קיימת בין 2 האירועים סמיכות של עד כחודש ימים.
כיצד מטפלים בטרשת נפוצה?
זאת ועוד, כי גם הטיפול בטרשת נפוצה הינו מגוון ונושא פנים רבות, כאשר ניתן לאבחן הן טיפול כרוני אשר תכליתו לעכב ולמנוע את התפתחות התסמינים, כמו גם טיפול שיקומי אשר מטרתו להקל על התחושות ומכאוביהם של החולים, כאשר מדובר בטיפולים אשר משפיעים דרמטית על איכות חייהם של הסובלים מטרשת נפוצה.
כלומר, במסגרת הטיפולים לאור התקף חריף של טרשת נפוצה לרוב ניתן טיפול רפואי בדוגמת סטרואידים, כאשר לעת התפתחות קושי תנועתי, כאשר החולה סובל מקושי בתנועה, נוקשות מפרקית או קושי בשליטה במצבי רוח ו/או סוגריו, ניתן לרוב טיפול תרופתי הולם.
כמו כן, נהוג לעשות שימוש בפיזיותרפיה על מנת לשמור על מפרקי הגוף ולמנוע את הבלאי הטבעי שמואץ במסגרת המחלה לכלל המפרקים בגוף.
לסיכום – טרשת נפוצה כמחלה אשר חשובה ההתמודדות עימה באמצעות מימוש זכויות רפואיות
כפי שניתן להבחין מן הכתוב לעיל, טרשת נפוצה היא אמנם מחלה חשוכת מרפא, אך לא בהכרח מצב רפואי קבוע אשר לא ניתן להשפיע עליו ולשנותו במידת הצורך והרצון.
כלומר, כאשר אדם שואף לבצע מימוש זכויות רפואיות מלא בעניינו, כאשר הוא נוטל את מרבית הטיפולים ההכרחיים ובודק את ההיתכנות למחלה בהקדם, כמו גם ממצה את זכויותיו אל מול הגורמים הרפואיים בישראל – אפשר להתמודד עם המחלה, ולהרים דרמטית את איכות החיים של הסובלים ממנה.