אז איפה אפשר לחנות עם תג נכה?
תג נכה מאפשר לבעלי נכות להתנייד בצורה נוחה ובטוחה. התג מאפשר להחנות את הרכב באזורים יחסית נגישים. מדובר במקומות חניה ששמורים רק לבעלי התג, כל עוד החניה אינה פוגעת בתנועה – אינה מונעת מעבר של הולכי הרגל, כיסאות גלגלים ועגלות ילדים. על מנת להחזיק בתג, יש לעמוד במספר קריטריונים שמכתיב משרד התחבורה. למי אם כן התג מגיע, מה הוא מקנה וכיצד ניתן להשיגו? כל המידע מחכה לכם כאן!
מי זכאי לתג נכה?
בהתאם לתקנות של משרד התחבורה, תג נכה מיועד עבור מי שמרותק לביתו, עבור מי שמתקשה בהליכה, או עבור מי שתנועה מסכנת את בריאותו. כמו כן, מי שזקוק לרכב כדי להתנייד, מי שמחזיק בדרגת נכות של 60% ומעלה ומי שמסתמך על כיסא גלגלים עבור ניידות עשוי להימצא כזכאי. כמו כן, קיימים קריטריונים נוספים. כך למשל גם עיוורים ולקויי ראייה עשויים להימצא כזכאים, כלומר אם מתעורר הצורך חשוב לערוך בירור.
דגשים חשובים אודות התג
תג נכה הנו אישי, קשיח ויש להצמידו לחלון במיקום מרכזי. התג מותר לשימוש רק אם הנכה הוא הנהג, או רק אם הנכה מצוי ברכב (ויש לו מלווה). קיימים 4 סוגים של תגים. יש תג נכה רגיל, תג נכה מטעם משרד הביטחון, תג נכה על כיסא גלגלים ותג נכה על כיסא גלגלים מטעם משרד הביטחון. עוד נציין שהתג עשוי להיות מגיע לאנשים שמוגבלים מבחינת ניידות (לשם כך יש לצרף אישורים רפואיים עדכניים משלושת החודשים האחרונים), לנפגעי פעולות איבה (יש לצרף אישור מביטוח לאומי), לעיוורים (יש להשיג אישור ממשרד הרווחה) ולנכים מטעם משרד הביטחון (יש להשיג אישור מטעם משרד הביטחון). כמו כן, יש להבין שהתג מותאם רק לשני כלי רכב (אם כי התג עצמו אינו נושא את מספר הרכב), כאשר אין צורך ששני הרכבים יהיו משויכים לנכה, אך כן יש צורך ששניהם ישמשו אותו.
אז איפה מותר לחנות עם תו נכה?
רבים טועים לחשוב שתג נכה מעניק אישור להחנות בכל מקום שרק מוצאים לנכון. עם זאת, אין זה כלל מדויק. היכן אם כן מותר להחנות ובאלו תנאים? עברו על המידע הבא:
- היכן שרכבים אחרים אינם מורשים להחנות – בעל תג נכה יכול להחנות גם היכן שרכבים אחרים אינם מורשים, אך זאת רק אם אין בקרבת מקום חניה ייעודית לנכים (או כל חניה פנויה אחרת), ורק אם הרכב אינו מפריע או מסכן את שלום העוברים.
- חניה במקום שמיועד עבור פריקה וטעינה – לפי תיקון מס' 6 לא מותר להחנות במקום שמיועד עבור פריקה וטעינה של סחורה, אלא רק במועדים שבהם לא צפויה פעילות (התמרור שבמקום מבהיר מהם מועדי הפריקה והטעינה).
- חניה על המדרכה – בכול הנוגע להעמדת רכב על המדרכה, מאוד תלוי מהן הנסיבות. אם החניה מפריעה להולכי הרגל אין החניה מותרת, אך אם המדרכה רחבה, כך שגם כיסאות גלגלים ועגלות ילדים יכולים לעבור בנוחות ובבטחה, הרי שבמקרה זה החניה על המדרכה כן מותרת.
נשמע מבלבל? כן ולא. בעיקרון תג נכה מאפשר להחנות בכל מקום, אלא אם כן מדובר בהפרעה, או אם החוק מונע זאת.
היכן אין להחנות גם עם תג נכה?
כפי שמתבהר מדובר בפרשנות שעשויה להתגלות כבעיתית, ועל כן נחדד באלו מקומות ידוע מראש שגם חניה עם תג נכה אסורה:
אין להחנות בשום פנים ואופן במקומות הבאים:
- כ-12 מ' מצומת (או בצומת עצמה).
- כ-12 מ' ממעבר חניה (או במעבר עצמו).
- כ-20 מ' מתחנת אוטובוס (או בתחנה עצמה).
- בנתיב של תחבורה ציבורית.
- בטריטוריה של תחנת מוניות.
- לצד רכב שנמצא בצד הדרך.
- בשטח פריקה וטעינה (בשעות הפעילות).
- במקום חניה ששמור לרכב נכה – אם ישנו תמרור שמציג את מספר הרכב, או אם מופיעים תאריכים/שעות שבהן החנייה שמורה.
- כ-2 מ' מברז כיבוי (אם על הכביש ואם על המדרכה).
- באזור שמסומן על המדרכה כאזור כניסה/יציאת רכבים.
התוקף של התג
אין צורך לחכות לקבל את התג כדי להתחיל להחנות בחניית נכים. רק צריך לוודא שמספר הרכב מצוי במאגר של רשות הרישוי. כמו כן, התג יכול להינתן לכל החיים, או רק לתקופה (בין שנה לשלוש שנים). עוד ראוי לציין שאם עומדים לטוס, ייתכן שהתג תקף גם בארץ היעד, שווה בירור.
הטבת משלימות שמעניק תג נכה
מעבר להיתכנות להחנות במקומות מוסדרים עבור נכים, גם טוב לדעת שמחכות הטבות נוספות. חניונים רבים מעניקים הנחה לבעלי התג. אם חונים במקום ציבורי שנגיש לנכים, אין צורך בתשלום. כל עוד נמצאים ברשות המקומית, החניה בכחול לבן פטורה מתשלום. מותר לנסוע בנתיבים של תחבורה ציבורית (לבעלי תו כחול בלבד). ניתן פטור חלקי עבור תשלום אגרת הרישוי (רק על הרכב שרשום על שם הנכה), כך שהתשלום הוא רק 27 ש"ח, ואם האגרה כבר שולמה באותה שנה של השגת התג, החשבון יזוכה רטרואקטיבית. עוד ראוי לדעת שאם לאדם הנכה אין חניה פרטית, הוא עשוי להיות זכאי להקצאת אזור חניה באזור מגוריו.
מסמכים נחוצים עבור הגשת בקשה לתג נכה
לבסוף נציין שאין צורך להגיע פיזית למשרד הרישוי על מנת להוציא תג נכה, אלא באופן מקוון ניתן לסגור את הפינה. עוד נציין שאל הבקשה יש לצרף מכתב שכולל את מספרי הרכבים שעומדים על הפרק (כולל חתימה של מגיש הבקשה), צילום ת"ז (כולל ספח), אישור רפואי שמעיד על נכות של למעלה מ60% (או מסמכים רפואיים שבכוחם להעיד על חומרת המצב) וכמובן שגם נדרש צילום של רישיונות הרכב. כמו כן, אם מדובר בניצולי שואה, עיוורים, נפגעי פעולות איבה, או בנכי צה"ל, הרי שאז רצוי להתעדכן לגבי הגשת אישורים נוספים.
כמובן למי שמעדיף "חיים קלים" מוזמן לפנות אלינו ואנו נבצע את כל התהליך מול הגורמים הרלוונטיים עבורכם.
רוצים לדעת עוד פרטים אודות תו נכה? אנו מזמינם אתכם להיכנס לעמוד המורחב בנושא תו נכה לקורא וללמוד איך מוציאים תו נכה? מי זכאי לתו נכה? ועוד מגוון נושאים חשובים בדרך לשם.